За понеделник - 25 септември, е насрочен референдумът, на който

...
За понеделник - 25 септември, е насрочен референдумът, на който
Коментари Харесай

З. Илиева: Барзани, който не е от вчера в политиката, се опитва да лови риба в мътна вода

За понеделник - 25 септември, е плануван референдумът, на който иракските кюрди би трябвало да кажат дали желаят да се обособят в самостоятелна страна. Темата разяснява в ефира на " Хоризонт " журналистът Зорница Илиева , като посочи, че апелите за непровеждане на допитването идват от разнообразни страни, само че с разнообразни претекстове:

Против този референдум са по-голямата част освен от великите сили, само че и районните играчи, само че аргументите, заради които реагират негативно и упорстват да бъде освен отсрочен, само че въобще да не се организира, са напълно разнообразни. Това е, както споделя Барзани - президентът на Иракски Кюрдистан, една 100-годишна фантазия и този референдум бе разгласен от него още февруари месец тази година, че ще се състои през есента. Но той си остави една малка врата тогава, като сподели, че даже и всички кюрди да гласоподават за самостоятелност на Кюрдистан - да се сътвори такава страна, това не значи, че тя автоматизирано ще бъде основана. Необходимо е признанието на интернационалните сили, интернационалните фактори, като се има поради, че това са нормално петте страни - членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и те са сега главните играчи, без, несъмнено, Русия да показва публично мнение.

По отношение на турската позиция Илиева разяснява:

Кюрдистан не съществува, само че в Турция от този милионен народ са 20 милиона кюрди, които живеят в Югоизточна Турция и тяхната военна организация ПКК (между другото, оповестена за терористична освен от Турция, несъмнено, само че и от Съединените щати, от западноевропейски страни) десетки години те водят война за своя, най-малко, автономност в границите на турската страна и по-нататък - самостоятелност в една кюрдска страна, тъй че за Турция това е слабост не от през вчерашния ден. Тя сега си играе дружно с Багдад - столицата на Ирак, тъй като ползите на Ирак са същите - ще се разпадне Ирак, в случай че в действителност се реализира основаването на Иракски Кюрдистан или както споделят в Турция " Барзанистан " - иронично, само че в действителност споделят, че това е фиксидея на Барзани. В Анкара споделят, че неговото решение за този референдум е политическа неумелост, само че Барзани в действителност не е от през вчерашния ден в политиката и той, като всеки един подобен водач, който де факто си има страна, само че де юре тя не е получила самопризнание, се пробва да лови риба в мътна вода. Защото целият Близък изток от години към този момент е една " мътна вода ".

Във връзка с мнението, което се споделя от Анкара, че Съединени американски щати поддържат кюрдските упоритости, Зорница Илиева означи:

В Турция съществува мнение, че това в действителност е един план, който се създава във Вашингтон - за основаване на подобен Кюрдистан, дори има в турските медии големи разбори, където споделят, че самостоятелен " Барзанистан " най-вече е мечтан от Израел и Атлантическия фронт. Защо от Израел? Защото Израел поддържа кюрдите, защото те ще бъдат един натурален буфер сред шиитски Иран и арабските страни и страната Израел. 

От друга страна Съединените щати сложиха няколко условия на Барзани, да вземем за пример никога да не афишира сега основаването на самостоятелна страна, тъй като в случай че се организира този референдум и кюрдите кажат " да ", отваря се пътят за основаване на такава страна, което, несъмнено, ще бъде един нескончаем развой. Но, забележете, те споделят - без регионите към Киркук, където са кладенците с нефт, с доста първокласен нефт, и на всичкото от горната страна доста покрай повърхността на земята, т.е. елементарно се добива. Така че те ще си затворят очите - това е едно от изискванията, в случай че се организира този референдум без тези елементи от Северен Ирак.

Целия разбор може да чуете от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР