Президентът Марсело Ребелу де Соуса каза в събота, че Португалия

...
Президентът Марсело Ребелу де Соуса каза в събота, че Португалия
Коментари Харесай

Португалският президент предлага репарации за колониалните престъпления

Президентът Марсело Ребелу де Соуса сподели в събота, че Португалия може да употребява няколко метода за погашение на репарации за закононарушенията, осъществени по време на трансатлантическото иго и колониалната епоха. Сред тях са отменяне на дълга на някогашни колонии и обезпечаване на финансиране, оповестява " Ройтерс ".

Припомняме, че президентът сподели във вторник, че Португалия е виновна за престъпленията  и допусна, че има потребност от репарации.

Думите му провокираха мощна рецензия от страна на десните партии, в това число младшия сътрудник на държавната коалиция на Демократическия алианс, CDS-Popular Party и крайнодясната Chega.

Лидерът на парламентарната пейка на CDS-Partido Popular, Пауло Нунсио, сподели в четвъртък, ч е неговата партия " няма потребност да преразглежда колониалното завещание, репарационните мита, които наподобяват импортирани извън ".

Лидерът на Chega Андре Вентура съобщи, че държанието на президента е " изменничество към страната ".

 Португалия подготвена да заплати за грешките си през колониалната ера
Португалия подготвена да заплати за грешките си през колониалната ера

Президентът съобщи, че страната му поема цялостна отговорност

В продължение на повече от четири века минимум 12,5 милиона африканци са били отвлечени, принудително превозени с европейски кораби на дълги дистанции и продадени в иго.

Оцелелите при пътуването са били принудени да се трудят в плантации в Америка - най-много в Бразилия и Карибите, а други са печелели от труда им.

Португалия е отвела близо 6 милиона африканци  в иго - повече от всяка друга европейска страна. Въпреки това до момента страната не се е изправяла против предишното си и ролята ѝ в трансатлантическото иго не се учи задълбочено в учебните заведения.

Вместо това колониализмът на Португалия, по време на който страни като Ангола, Мозамбик, Бразилия, Кабо Верде и Източен Тимор, както и елементи от Индия са били подложени на португалско ръководство, постоянно се възприема като източник на горделивост.

Ребело де Соуса съобщи, че Португалия " поема цялостна отговорност " за грешките от предишното и че тези закононарушения, в това число колониалните кланета, са имали " цена ".

" Ние би трябвало да платим тази цена. Има ли дейности, които не са осъдени и отговорните не са задържани? Има ли артикули, които са били заграбени и не са върнати? Да забележим по какъв начин можем да изправим това ", настоя той.

Идеята за погашение на репарации или други обезщетения за трансатлантическото иго набира известност в международен мащаб, в това число се разисква основаване на специфичен арбитражен съд по въпроса.

Активисти показват, че репарациите и обществените политики за битка с неравенствата, породени от предишното на Португалия, в това число систематичния расизъм, са от значително значение.

Миналата година Ребело де Соуса съобщи, че и колониализма, само че не даде цялостно опрощение. Днес той означи, че признаването на предишното и поемането на отговорност за него е по-важно от извинението.

" Извинението е лесната част ", посочи президентът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР