Парламентът на Ирак в събота прие закон, криминализиращ еднополовите връзки

...
Парламентът на Ирак в събота прие закон, криминализиращ еднополовите връзки
Коментари Харесай

Затвор за гейовете и транссексуалните налага Ирак

Парламентът на Ирак в събота одобри закон, криминализиращ еднополовите връзки с оптималната присъда от 15 години затвор, оповестява " Ройтерс ".

Според управляващите , задачата е да се защитят религиозните полезности, само че за правозащитници това най-новата офанзива против ЛГБТ общността в страната.

Законът има за цел да " отбрани иракското общество от моралната безнравственост и пропагандата на хомосексуализма, които превзеха света ", гласи копие от закона, забелязано от " Ройтерс ".

Той беше подсилен основно от консервативни шиитски мюсюлмански партии, които образуват най-голямата коалиция в най-вече мюсюлманския парламент на Ирак.

Законът за битка с проституцията и хомосексуализма не разрешава еднополовите връзки. Предвидени са санкции до 15 години отнемане от независимост за сходни връзки, както и седем години затвор за всеки, който предизвиква хомосексуалността или проституцията.

Той също по този начин постанова сред една и три години затвор за всеки, който промени своя " биологичен пол " или съзнателно се облича по мекушав метод.

Законопроектът в началото включваше и смъртно наказване за еднополови актове, само че беше променен, преди да бъде признат след мощна опозиция от Съединените щати и европейските страни.

До момента Ирак не криминализираше изрично гей секса , макар че по-свободно дефинирани морални клаузи в неговия углавен кодекс бяха употребявани против тази общественост. Има регистрирани случаи на убийства на гейове от групи или обособени лица. 

" Приемането на закона против ЛГБТ от иракския парламент узаконява ужасяващите нарушавания на правата на ЛГБТ хората в Ирак и е сериозен удар върху главните човешки права ", сподели Раша Юнес, заместник-директор на програмата за правата на ЛГБТ в Human Rights Watch, Ройтерс.
 Ирак забрани термина
Ирак забрани термина " хомосексуалност " в обществените мрежи

Комисията по медиите прикани страната да исползва термина " полово отклоняване "

Иракски чиновници, които следят спазването на правата на индивида, не можаха да бъдат открити за коментар.

Основните иракски партии през миналата година ускориха рецензиите към правата на ЛГБТ, като познатите флагове с цветовете на дъгата бяха изгаряни по време на митинги както от ръководещи, по този начин и от опозиционни консервативни шиитски мюсюлмански фракции предходната година.

Повече от 60 страни криминализират гей секса, до момента в който половите актове сред лица от един и същи пол са законни допълнително от 130 страни, съгласно Our World in Data.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР