За по-малко от година в Америка са били забранени 1586

...
За по-малко от година в Америка са били забранени 1586
Коментари Харесай

Забранете всичко!

За по-малко от година в Америка са били неразрешени 1586 книги в 26 щата. Консерваторите се пробват да заглушат прогресивните и малцинствените гласове. (Авто)цензурата е рискова за всяка народна власт.
Винаги е било по този начин: в случай че не са ти на сърце господстващите канони на епохата, значи би трябвало да бъдеш нащрек. В нацистка Германия и Австрия книгите, които се считали за подривни или въплъщаващи някакъв " не-германски дух ", били ритуално изгаряни.
Колкото и необикновено да звучи, неотдавна томове от " Хари Потър " и обичаната на мнозина поредност " Здрач " бяха превърнати в пепел, когато през февруари 2022 година един свещеник от Тенеси провежда обществено аутодафе. Случката беше излъчена онлайн по " Facebook " и отразена от няколко огромни медии, измежду които СиЕнЕн и " Гардиън ". Реклама
В Съединените щати през 2022 година обществото е станало толкоз поляризирано, с толкоз врящи под повърхността противоречиви въпроси, че към този момент не е ясно коя е господстващата норма. За по-лесно " Забранете всичко " се трансформира в наше национално мото.

Освен че не понасят да се приказва за вълшебства и магии, християните-фундаменталисти избират да заобикалят всяко споменаване на тематиките, свързани с хомосексуалността, ранната бременност, абортите и промяната на пола. Затова са предложили възбрана върху ред заглавия, в това число " Джендър куиър " на Мая Кобабе, " Хедър има две майки " от Лесли Нюман и " Магента и от горната страна: трансджендър младежите приказват " и куп други. Службата за интелектуалните свободи (Office of Intellectual Freedoms, или OIF) пази списък за десетте най-оспорвани книги всяка година. Според техните данни през 2021 година и десетте заглавия са били с ЛГБТК+ наличие.

Може да е изцяло разбираемо, че родителите желаят да изчакат до избрана възраст или равнище на зрялост, преди да вкарат тематики като контрацепцията, абортите или необятния набор на човешката половост, само че да твърдиш, че сходни въпроси нямат никакво място в учебните заведения или даже на лавиците на учебната библиотека - това към този момент прекрачва границата.

И нещо любопитно. Активистките групи като " Майки за независимост " и " Родители в отбрана на образованието " сякаш звучат като дребни, непринудено зародили организации, основани от възмутени родители в добродушно възмущение край кухненската маса на Сали от Небраска. Това обаче изрично не е по този начин.
Реклама
Тези групи са доказуемо финансирани от много заможни републиканци. Според ПЕН Америка " политическият напън играе директна роля в възбраната на книги в най-малко осем региона ".

Като приканват разнообразни заглавия да бъдат разследвани и отстранени, консерваторите се пробват да заглушат прогресивните гласове и да циментират консервативните, обичайни, християнски политически " полезности " и за в бъдеще. Те звучат почти по този начин: фамилията се състои от татко, майка и деца; бракът е съюз пред Бога от един мъж и една жена; съвкуплението е израз на брачната обич сред мъж и жена с желанието да основат потомство; хомосексуалността е извращение ; и така нататък

Нападките против книги, изключително книги от цветнокожи автори-мъже, " се случват с невиждана периодичност ", споделя Джонатан Фридман, шеф на центъра " Свободно слово и обучение " към ПЕН Америка. Проучванията на организацията демонстрират, че сред 1-и юли 2021 година и 31-и март 2022 година са били неразрешени 1,586 заглавия в 86 учебни региона в 26 щата. Много от творбите включват събития, разказани от гледната точка на някое малцинство, било то хомосексуално, като в " Косачът на морави " от Джонатан Евисън, индиански, като в " Напълно достоверният дневник на един почасов индианец " от Шърман Алекси, или прекрачващ расовите бариери, като " Извън мрака " от Ашли Хоуп Перес.

Целта е да се заглушат евентуално богохулните и малцинствени гласове; на прицел са и тези писатели, които не одобряват хетеросексуалната норма. Да прибавим и родителската група за напън " Не на левия завой в образованието ", съставила лист от книги, които съгласно нея популяризират " радикални " и " расистки " идеологии. В него са и " Антирасисткото бебе " на Ибрам Кс. Кенди - детска книга, написана с концепцията да помогне на родителите да беседват за расизма с дребните си деца, - и антиутопичният разказ " Разказът на прислужницата " на носителката на " Букър " (описващ тоталитарна и теократична страна на име Гилеад, заменила Съединените американски щати).
Антиутопичният разказ " Разказът на прислужницата " на носителката на " Букър " Маргарет Атууд (описващ тоталитарна и теократична страна на име Гилеад, която от ден на ден припомня Съединени американски щати днес) е в описите със неразрешени четива на разнообразни консервативни организации. Източник: Shutterstock
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР