Изд. Кръг превод на Майре Буюклиева цена: 29,90 лв. Дебютният

...
Изд. Кръг превод на Майре Буюклиева цена: 29,90 лв. Дебютният
Коментари Харесай

Нова книга | Съпричастният на Виет Тан Нгуен

Изд. " Кръг " превод на Майре Буюклиева цена: 29,90 лева.
Дебютният разказ на виетнамско-американския публицист Виет Тан Нгуен е написан толкоз майсторски, че подтиква читателя на няколко пъти да ревизира дали това в действителност е първата му книга. В оригинал излезе през 2015 година и незабавно беше видян и оценен от професионалната рецензия, получи " Пулицър " за литература и редица други оценки.
Изд. " Кръг " превод на Майре Буюклиева цена: 29,90 лева
Дебютният разказ на виетнамско-американския публицист Виет Тан Нгуен е написан толкоз майсторски, че подтиква читателя на няколко пъти да ревизира дали това в действителност е първата му книга. В оригинал излезе през 2015 година и незабавно беше видян и оценен от професионалната рецензия, получи " Пулицър " за литература и редица други оценки.

Виет е роден във Виетнам, само че още на четири години отпътува с родителите си за Калифорния, когато Сайгон пада под властта на комунистите. Израснал на ръба сред две култури и голям брой спорове, също както основния си воин, създателят балансира ловко сред историческите и политическите разкази, сред ужаса на войната и спорния персонален свят на индивида.

През последните дни на Виетнамската война и годините на емиграция в Съединени американски щати ни води един неизвестен разузнавач - неговият роман от първо лице прави всичко допустимо истината да " не потъне в плаващите пясъци на несъгласието ". " Съпричастният " не попада в плаващите пясъци нито на трилъра, нито на обществената ирония, което му разрешава да показа в нова светлина събитията около изтеглянето на американците от Виетнам в средата на 70-те години и да улови глупостта на войната. Тръпки ни побиват, тъй като е неминуем паралелът със скорошното евакуиране на американските бойци от Афганистан и по какъв начин трагично промени това живота на афганистанците, когато талибаните сложиха дамите в мощно подчинено състояние.
Реклама
" Не съм някакъв неразбираем мутант от комикс или филм на ужасите, въпреки някои да се отнасяха с мен като с подобен. Просто умея да преглеждам всяко нещо от двете му страни... " споделя героят на Виет Тан Нгуен. А писателят, който като се изключи че е академични учител, е и постоянен помощник на " Ню Йорк Таймс ", може да изясни това събитие на " двете страни ". И кои са тези две страни - дали културните разлики сред Изтока и Запада, или по-скоро несъгласията в човешката природа.

Тези 453 страници, изпълнени с тъмен комизъм, динамичност и премерена доза съспенс, идват тъкмо в точния момент за летните отпуски. За да можем да проследим до дъно трудностите на повествовател шпиони - наследник на виетнамка и французин. След като през 1975-а градът дефинитивно пада под напора на Виетконг, той е евакуиран в Съединени американски щати дружно с други оживели военни от Южен Виетнам и продължава шпионската си активност в образуваната в Лос Анджелис имигрантска общественост.

Виет Тан Нгуен дефинира стила си като " мощна доза несантиментален натурализъм, фалшифициран с щипка зверски идеализъм " и добавя пред The Guardian, че ролята на писателите е в две направления. " Можем да представим най-ужасните неща, които човешките същества си предизвикват едно на друго, и по този начин да напомним на читателите, че нехуманността е част от хуманността. Може също да си представим най-хубавото, на което е способно човечеството, и по този начин да предоставим метод за превъзмогване на предишните спорове, наследената мъка и равнодушния ни табиет да одобряваме личната си грубост. "

През 2024 година по романа потегля минисериал на HBO, продуциран от Робърт Дауни Джуниър, който се превъплъщава в няколко от негативните персонажи в историята.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тамара Вълчева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР