Първият дизайн на Норман Фостър, когато е седемгодишен, е на

...
Първият дизайн на Норман Фостър, когато е седемгодишен, е на
Коментари Харесай

С глава в облаците: Centre Pompidou представя сър Норман Фостър

Първият дизайн на Норман Фостър, когато е седемгодишен, е на аероплан. Днес 87-годишният английски проектант, който е деец от Кралските военновъздушни сили, е управлявал към този момент над седемдесет и пет летателни апарата. " Освен чистата приятност и предизвикването от полета за мен има непрекъсната магия всякога, когато видя хеликоптер или аероплан да излетява ", споделя Фостър, който признава, че в случай че не беше станал проектант, щеше да е точно професионален водач. И въпреки той да има и други пристрастености, измежду които ски тичане и колоездене, водеща в живота и творчеството на сър Норман Фостър остава архитектурата.
Международното летище в Хонконг Автор: Dennis Gilbert
Първият дизайн на Норман Фостър, когато е седемгодишен, е на аероплан. Днес 87-годишният английски проектант, който е деец от Кралските военновъздушни сили, е управлявал към този момент над седемдесет и пет летателни апарата.

" Освен чистата приятност и предизвикването от полета за мен има непрекъсната магия всякога, когато видя хеликоптер или аероплан да излетява ", споделя Фостър, който признава, че в случай че не беше станал проектант, щеше да е точно професионален водач. И въпреки той да има и други пристрастености, измежду които ски тичане и колоездене, водеща в живота и творчеството на сър Норман Фостър остава архитектурата.
Международното летище в Хонконг Автор: Dennis Gilbert
Автор на над шестстотин плана в целия свят, в това число и такива за Луната и за Марс (проекти за извънземни модулни местообитания в съдействие надлежно с Европейската галактическа организация и с NASA - бел.ред. ), в този момент той е съавтор на носещата неговото име ретроспектива в Centre Pompidou в Париж.

Освен че безспорно става въпрос за най-голямата ретроспектива на цялостното творчество на самия Фостър, това е и най-голямата галерия, посвещавана в миналото на жив проектант, по думите на куратора и заместник-директор на Musee national d`art moderne Фредерик Мигаиру.
Реклама
Идеята за изложбата се ражда преди три години и в основаването й са взели участие Foster + Partners и Norman Foster Foundation.
Центърът " Помпиду " в Париж Фотограф: Janeth Rodriguez Garcia
Изложбата, ситуирана върху повърхност близо 2200 кв.м, демонстрира 100 и тридесет от най-значимите му планове благодарение на чертежи, скици, истински огромни модели и диорами, както и доста видеоматериали.

Екрани демонстрират " живота " на плановете, към този момент обитаеми с хора. Водещото желание на Фостър е изложбата да покаже развиването на плановете още от най-ранните скици и модели до крайната им реализация. Тя наблюдава другите интервали в творчеството на архитекта и подчертава върху част от неговите най-авангардни творби като централата на HSBC (Hongkong and Shanghai Banking Corporation, Хонконг, 1979 - 1986 г.), Музея за модерно изкуство Carre d`Art (Ним, 1984 - 1993 г.), интернационалното летище в Хонконг (1992 - 1998 г.), Apple Park (Купертино, Съединени американски щати, 2009 - 2017 г.).

Селекцията е обособена в седем тематики: " Природа и урбанизъм ", " Кожа и кости ", " Вертикален град ", " История и традиция ", " Планиране и място ", " Мрежи и подвижност " и " Бъдещи вероятности ".
Кулата St.Mary Axe, известна като " Корнишонът " Автор: Nigel Young, Foster + Partners Реклама
Изложбата стартира с рисунки, скици и фотоси, направени от архитекта. Всъщност Фостър в никакъв случай не се разделя със своите бележници, в които продължава да рисува даже по време на публични събития и конференции.

Представени са произведения на актьори като Фернан Леже, Константин Брънкуш, Умберто Бочони и Ай Уей Уей, служили като ентусиазъм за архитекта. Също индустриални творения като планери и коли.

Любопитно е, че постройката на " Помпиду " е измежду първите мостри на архитектурното течение " Хай-тек ", за чийто водач се счита точно Норман Фостър . Един от основателите на открития през 1977 година музей, Ричард Роджърс (другият е Ренцо Пиано), e и първият съучастник на Фостър.

Двамата се срещат като студенти в университета " Йейл ", а през 1963 година основават архитектурната организация Team 4 дружно с тогавашните си съпруги, Сю Бръмуел и Уенди Чийзман. Агенцията просъществува в продължение на четири години. През 1967 година Фостър основава своето студио Foster Associates, което през 1992 година се трансформира във Foster + Partners.
Виадуктът " Мийо " във Франция Автор: Daniel Jamme; Eiffage
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР