Наричаха я Грейс на Маргарет Атууд Изд. Orange Books Превод

...
Наричаха я Грейс на Маргарет Атууд Изд. Orange Books Превод
Коментари Харесай

Книга |Наричаха я Грейс на М. Атууд

" Наричаха я Грейс " на Маргарет Атууд Изд. Orange Books Превод - Мариана Екимова-Мелнишка Цена 30 лева.
Когато написа дистопията " Разказът на прислужницата " през 1984 година, Атууд не е предполагала, че книгата ѝ ще се окаже пророческа, сериалът по HBO трансформира героите на канадската писателка в знак. Цитати от книгата и облеклата от сериала се използваха всеобщо на митингите срещу възбраната на абортите в Съединени американски щати и Полша.
" Наричаха я Грейс " на Маргарет Атууд Изд. Orange Books Превод - Мариана Екимова-Мелнишка Цена 30 лева
Когато написа дистопията " Разказът на прислужницата " през 1984 година, Атууд не е предполагала, че книгата ѝ ще се окаже пророческа, сериалът по HBO трансформира героите на канадската писателка в знак. Цитати от книгата и облеклата от сериала се използваха всеобщо на митингите срещу възбраната на абортите в Съединени американски щати и Полша.

Смело можем да обобщим, че всички над петдесет книги на Маргарет Атууд, както и хилядите й постове в Twitter, се отличават с феминизъм и обществено рецензия, в това число и романа " Заветите ", за който канадската писателка си подели " Букър " с. " Наричаха я Грейс ", която излиза за пръв път на български през 2001 година, е единствената ѝ книга по автентичен сюжет, само че Атууд остава вярна на себе си и събитията са погледнати още веднъж през призмата на дамата, в една враждебна среда, мощно доминирана от патриархалност, назадничавост и големи класови разлики .

В трагичната история от 1843 година, която е занимавала години наред канадските вестници, се споделя за 16-годишното момиче, Грейс Маркс, наказано за съучастничество в грубо двойно ликвидиране . Жертвите са господарят на имението, в което Грейс работи - Томас Киниър и неговата прислужница и държанка Нанси Монтгомeри.
Реклама
През XIX век в Съединени американски щати и Канада хората стартират да се увличат по спиритуализма и хипнозата. Интересуват се от загубата наизуст и казусът на Грейс е добил необятна известност измежду всички, които са се опитвали да обяснят обстоятелството, че тя страда от амнезия. Това е времето на първите открития в региона на психоанализата, само че и на самозванците и техните незаконни практики. В романа си Маргарет Атууд съумява, макар потискащата действителност на тези времена, с цялото съпътстващо незнание, сексизъм и фанатизъм, да вплете и тънката си характерна подигравка, нейна запазена марка. Успява по едно и също време да не подценява читателите си, само че и напълно внимателно да ги насочи към опознаване на комплицираните психически подбуди, които стоят зад човешките дейности.

Дори героите, които сякаш се интересуват от човешкия мозък и душевен заболявания и са склонни да оневинят Грейс, оставят у читателите чувството не толкоз за благородни хора с отворено и будно схващане, що се касае за лицемери, задълбали хищно в непознатата болежка.

Същевременно се сблъскваме с ера, в която за необятната общност странният случай с спорни улики значи, че момичето е било прокълнато. Книгата ни държи в напрежение до дъно, следвайки опитите на доктор Саймън Джордан да върне спомените на Грейс. Дали ще успее и какво ще открие?

Може да се доверим на професионализма на Мариана Мелнишка, известна с майсторските си преводи на " Хари Потър " и " Портокал с часовников механизъм " - тя безспорно съумява да пресъздаде езика от XIX век. " Трябваше да си показва, по какъв начин са живели няколко прослойки на обществото в една релативно млада страна, имитираща бита и нравите на по-стари европейски култури, където са множеството от корените й ", споделя преводачката.
Реклама
Заради спецификата на историческите събития и търсения резултат на български език не се е налагало и да има осъвременяване на превода. Но остарялото издание от 2001 година е от дълго време изчерпано. Новото, което излезе преди броени дни, е с твърди корици и послепис от Маргарет Атууд, която слага нещата в подтекст и обогатява вероятността.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тамара Вълчева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР