За първите десет месеца на годината бизнесът в България е

...
За първите десет месеца на годината бизнесът в България е
Коментари Харесай

За 10 месеца България изнесе стоки за рекордните 80 млрд. лв.

За първите 10 месеца на годината бизнесът в България е изнесъл артикули за рекордните 80 милиарда лева Толкова огромен стойностен размер в никакъв случай не е следен в стопанската история на страната – нито към октомври, нито за цяла година. Благодарение на ускорената инфлация и растежа в поръчките от компаниите в България експортът пораства с почти 41% на годишна база, демонстрират данните на Националния статистически институт към края на октомври.

Според статистиката две трети от износа, или малко над 52 милиарда лева, отиват към най-големия търговски сътрудник на България – Европейскит съюз. Това съставлява растеж от близо 43% за година. Експортът към трети страни надвишава 26 милиарда лева, като пораства най-осезаемо към Украйна, Турция и Сърбия.

Само през месец октомври износът е на стойност 8.3 милиарда лева, с към 500 млн. лева повече по отношение на септември и малко под абсолютния връх, подложен през юни. Статистиката демонстрира, че през октомври среднодневно са изнасяни артикули за малко над 275 млн. лева

Детайлна информация обаче демонстрира, че месечният растеж на износа към Европейския съюз се забавя – от над 40% през последните месеци до едвам 33.5% – което може да се дължи на все по-видимите стопански усложнения в страните от Блока.



Припомняме, че немската статистическа работа единствено преди дни алармира за по-голямо от предстоящото стесняване на вноса и износа.
Трудните времена стартират: Германия сви внезапно вноса
Историческо съпоставяне демонстрира, че вносът на непознати артикули в България за интервала януари – октомври също слага връх и към този момент надскача целия стойностен размер за цялата предходна година. през октомври импортираните артикули надвишават 9.8 милиарда лева

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинбългарски експорт импорт и експорт български експорт търговия експорт на български артикули експорт на България бизнес в българия ПоследниНай-четениБюджет и финанси 56 За 10 месеца България изнесе артикули за рекордните 80 милиарда лева Крипто 92 Скок до $30 000 или срив до $5000? Биткойн рулетката се завърта Хай-тек 180 Китай се пробва да надвие Съединени американски щати с мощен подтик за локалните чипове Бюрокрация 648 Политическа партия и Демократична България оферират още промени в Имотния указател Компании 10462 Skoda обмисля евакуиране от най-големия авто пазар в света Пазар на труда 6272 Търсенето на труд нараства, само че работната мощ е мощно лимитирана Личности 6222 Планинарят, който трансформира спестяванията си в бизнес за милиони Личности 3173


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР