За първи път в света учените са открили жив червей

...
За първи път в света учените са открили жив червей
Коментари Харесай

Невиждано: Откриха жив червей в мозъка на жена

За първи път в света учените са разкрили жив червей в мозъка на човек. Случаят е от Австралия от 2022 г, само че лекарите приказват в този момент за първи път за неповторимия случай.

Червеят е дълъг 8 см „ Структурата му е сходна на струна. Определено не беше това, което чакахме. Всички бяха шокирани “, сподели опериращият хирург доктор Хари Прия Банди.

64-годишната жена в продължение на месеци е страдала от болки в стомаха, кашлица и нощно изпотяване, които се трансформирали в забравяне и меланхолия.

Тя е била призната в болница в края на януари 2021 година, а скенерът по-късно разкрил „ атипична лезия в десния преден дял на мозъка “. Правена ѝ е биобсия през юни 2022 година като се допуска, че чревният паразит може да е бил жив в мозъка ѝ до два месеца, споделят лекарите.

Жената, която живее в югоизточния щат Нов Южен Уелс, се възвръща добре.

Научното название на паразита е ophidascaris robertsi и той постоянно се появява при животни - най-много кенгура и питони. Никога до момента подобен паразит не е откриван в човешко тяло. „ Това е първият подобен случай в международен мащаб “, изяснява експертът по инфекциозни болести Санджая Сенанаяке. „ По нашата информация това е и първият случай, в който сходен паразит е навлизал в мозъка онлайн създание “.

Учените считат, че е допустимо червеят да е попаднал в тялото ѝ, откакто е яла някакви ядивни растения, които набрала към дома си. Теорията е, че те са били нечисти с фекалии на змии, в които е имало ларви на паразитите.

Д-р Сенанаяке декларира за Би Би Си, че казусът е предизвестие. Екипът на Австралийския народен университет оповестява, че през последните 30 години са се появили 30 нови типа инфекции. Три четвърти са зоонози - инфекциозни болести, които са прескочили от животните към хората.

„ Това просто демонстрира, че човешката популация се разраства, ние се приближаваме и навлизаме в местообитанията на животните. Това е проблем, който срещаме още веднъж и още веднъж, без значение дали става дума за вирус Nipah, който е минал от диви прилепи към домашни свине и по-късно в хора, без значение дали е ковид като Sars или Mers, който е прескочил от прилепи в вероятно вторично животно и по-късно в хора. “

„ Въпреки че Covid в този момент постепенно отшумява, в действителност е значимо епидемиолозите… и държавните управления да се уверят, че имат положително наблюдаване на инфекциозните заболявания “, споделя още доктор Сенанаяке.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР