За първи път в модерната си история жителите на Мездра

...
За първи път в модерната си история жителите на Мездра
Коментари Харесай

Мездра отбеляза 140 години от освобождението си

За първи път в модерната си история жителите на Мездра означиха 140 години от освобождението на града от турско иго.
Точно в 17.30 ч. десетки възпитаници потеглиха от образователните заведения в града. Децата и техните учители минаха по ул. „ Ал. Стамболийски “, носейки запалени факли. Множеството се събра пред паметника на Васил Левски, където звучаха възрожденски песни. От двете страни на монумента имаше и гвардейски пост. Под звуците на „ Юнаци, лека нощ! “ бе разпален безконечният огън, символизиращ паметта ни за хората, дали своя принос за извоюване и опазване на българската самостоятелност.
В словото си кметът инж. Генади Събков направи историческа ретроспекция на събитията, белязали 7-ми ноември 1877г., когато отделение на Лейбгвардейския Драгунски полк, командвано от полковник Лихтанский влиза в дребното тогава селце Мездра и афишира освобождението му от османска власт.
„ Днес, 140 години по-късно, ние, актуалните поданици на разрасналото се и придобило статута на общински център населено място – Мездра, сме се събрали да отдадем респект на святото дело по освобождението на поробения от османците за пет епохи български народ, да преклоним глави пред подвига на съветската войска и храбрите български опълченци. Да почетем сражавалите се за независимостта на Родината ни съветски воини и тези 19 доброволци от мездренския край: 5 от село Типченица, 5 от село Лик, 4 от село Ребърково, 2 от село Моравица и по 1 от селищата Долна Кремена, Дърманци и Мездра.
Поклон, бездънен реверанс пред всички, сражавали се на живот и гибел за свободата и добруването на България!, сподели в словото си инж. Събков.
В тържествената стратегия се включиха ученици на ОУ „ Христо Ботев “, Центъра за поддръжка за личностно развиване и Женски национален хор към НЧ „ Просвета-1925 “ - Мездра.
Седмокласничката Марина Петрова от ОУ ”Христо Ботев “ рецитира стихотворението на Иван Вазов „ Здраствуйте, братушки”.
Вокална група „ Детски свят” към Център за поддръжка за личностно развиване, с живописен началник Анета Петкова и възпитаници от ІІІб клас на ОУ”Христо Ботев” - град Мездра, с началник Лилия Христова показаха музикално-поетична комбинация за родния край. Вокална група „ Детски свят” извърши песните: „ Къде си вярна ти обич народна”, „ Хубава си моя горо”, „ Високи сини планини”, „ Песен за Мездра” и „ Пътнико мил, пътнико млад”.
Женският национален хор към НЧ „ Просвета - 1925 - Мездра” изпя песните „ Българка” и „ Хубава Мездра”.
С едноминутно безмълвие бе отдадена респект към героичен починалите български опълченци и съветски, и финландски воини в Руско-турската освободителна война 1877-1878 година
В знак на поклонение пред подвига на героите бяха поднесени венци и цветя от името на община Мездра и признателни жители.
Тържественото отбелязване на 140-тата годишнина от освобождението на Мездра от турско иго приключи с обилна заря.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР