За първи път в историята на Тунис жена бе назначена

...
За първи път в историята на Тунис жена бе назначена
Коментари Харесай

За първи път жена е назначена за премиер на Тунис

За първи път в историята на Тунис жена бе назначена за министър-председател. Президентът Каис Сайед разпореди задача на Наджла Буден Ромдан да сформира държавно управление, два месеца откакто той уволни предходния кабинет, съобщи „ Ройтерс “.

Така тя се трансформира в първата жена държавен водач в арабския свят.

Човек на науката, 63-годишната Ромдан е малко известна за необятната общност. Тя е професор по геология в Националното учебно заведение за инженери. Според Тунизийската осведомителна организация тя е работила в Министерството на образованието по планове със Световната банка.
Снимка: Ройтерс
Избран през 2019 година, Сайед е подложен на вътрешен и интернационален напън да назначи държавно управление, откакто през юли уволни министър-председателя, суспендира Народното събрание и пое изпълнителната власт с дейности, които съперниците му назовават „ прелом “.

Президентската канцелария популяризира видеозапис, на който Сайед приема Рамадан в кабинета си и й разпорежда да образува ново държавно управление, което да му показа „ в идващите няколко часа или дни “.

„ Новото държавно управление би трябвало да се опълчи на корупцията и да отговори на настояванията на тунизийците във всички области, в това число опазване на здравето, превоз и обучение “, добави той.

Премиерските пълномощия на Ромдан обаче са доста орязани от „ изключителните ограничения “ в действие от 22 септември, с които президентът суспендира значими текстове от Конституцията.
Снимка: Ройтерс
Жените рядко заемат висши политически длъжности в арабските страни, само че преди време Сайед назначава Надя Акача за негов консултант, означи още " Ройтерс ".

Наджла Буден Ромдан обаче евентуално ще има по-малко директна власт от предходните министър-председатели, откакто предходната седмица Сайед съобщи, че по време на изключителния интервал държавното управление ще бъде отговорно пред президента.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР