За първи път от началото на преброяването в САЩ през

...
За първи път от началото на преброяването в САЩ през
Коментари Харесай

За първи път от 1790 г. в САЩ белите намаляват

За първи път от началото на преброяването в Съединени американски щати през 1790 година броят на американците, които се разпознават като бели, понижава в безспорен брой, оповестява The Washington Post, базирайки се на данни от Бюрото за броене на популацията на Съединени американски щати, съобщи БГНЕС.

Според тези калкулации, бялото население е спаднало до 204,3 милиона души. През 2010 година тази цифра е равна на 223,6 милиона души. Следователно понижението възлиза на 8,6%. В същото време белите съставляват по-малко от 60% от популацията за първи път. Сега те са единствено 57,8%, до момента в който през 2010 година тази цифра е била 63,7%.

Според Уилям Фрей, експерт по демография от Института Брукингс във Вашингтон, спадът на бялото население може да се изясни, наред с други неща, с намаляването на раждаемостта измежду по-младото потомство бели американци след финансовата и икономическа рецесия на 2007-2008 година, както и въздействието на така наречен Опиоидна рецесия. „ Ако бяхте споделили преди 20 години, че това ще е по този начин, нямаше да повярвате “, сподели той. „ Страната се трансформира бързо “, добави ученият.

По-рано Бюрото за броене на популацията на Съединени американски щати също заяви, че популацията на страната през последните 10 години е повишено с 22,7 милиона души, или със 7,4%, което е второто най-ниско в историята. Тя е била по-ниска единствено в интервала от 1930 до 1940 година, т.е. по време на Голямата меланхолия, когато популацията се е нараснало единствено със 7,3%. През 2000-2010 година темпът на напредък на популацията е 9,7%.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР