За първи път от близо 60 години кралица Елизабет II

...
За първи път от близо 60 години кралица Елизабет II
Коментари Харесай

Кралица Елизабет II пропусна речта пред парламента за първи път от 1963 г.

За първи път от близо 60 години кралица Елизабет II не участва на годишната гала в английския парламент, при която монархът изнася тирада за бъдещите цели на държавното управление. 

96-годишната Елизабет II е посъветвана от лекарите си да пропусне събитието поради здравословни проблеми.

От Бъкингамския замък оповестяват, че кралицата изпитва " епизодични усложнения с подвижността ", заради което " с отвращение " е решила да одобри рекомендациите на медиците и да не участва на откриването на парламентарната сесия. 

Речта на кралицата беше прочетена от престолонаследника принц Чарлз, който до момента не я е замествал в тази функционалност. Неговият наследник принц Уилям също участва на церемонията като знак за последователност на монархията. 

Тронът на кралицата остана празен, само че короната ѝ беше пренесена в постройката на Народното събрание. 

BBC напомня, че последният случай, в който кралица Елизабет II не изнася персонално речта си пред членовете на Народното събрание, датира от 1963 година Тогава тя е бременна с четвъртото си дете. От нейно име тогава встъпва лорд-канцлера на държавното управление. През 1959 година - още веднъж заради бременност - Елизабет II също се принуждава да пропусне събитието. 

През юни 2022 година кралицата ще означи 70 години от коронацията си - Платинен празник, който е безпрецедентен в историята на монархията във Англия. 

Празненствата ще стартират още от 2 юни и ще включват боен церемониал, работа в катедралата Сейнт Пол, концерт в Бъкингамския замък, церемониален юбилеен обяд и др. 

Елизабет II е най-дълго управлявалият монарх на Англия, а историческият връх принадлежи на френския крал Луи XIV. Кралят Слънце ръководи 72 години, откакто се възкачва на престола на 4-годишна възраст.  
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР