За първи път жена оглави военен съд. Полковник Мадлен Димитрова-Гебрева

...
За първи път жена оглави военен съд. Полковник Мадлен Димитрова-Гебрева
Коментари Харесай

За първи път жена оглави Военния съд в София

За първи път жена оглави боен съд. Полковник Мадлен Димитрова-Гебрева беше определена за ръководител на Военния съд в София. Тя беше подкрепена единомислещо от всички членове на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет, заяви lex.bg

Гебрева беше номинирана от всички свои сътрудници от военния съд. " Жена полковник да се поддържа от толкоз мъже полковници... това е показателно ", съобщи Севдалин Мавров.

Концепцията на арбитър Гебрева даде мотив за необятен спор по отношение на промяната във военното правосъдие в посока на увеличение на натовареността на съдиите, посредством законодателни промени и промени в подсъдността на някои каузи. Въпросните оферти за промени от военните съдилища, които арбитър Гебрева е отразила в концепцията си, с които се желае смяна в четири закона – Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), Наказателния кодекс (НК), Закона за административните нарушавания и санкции (ЗАНН) и Административнопроцесуалния кодекс (АПК), към този момент се намират в Министерство на правораздаването, откакто всички наранени страни – военните прокурори, Върховен касационен съд и Върховен административен съд показаха мненията си по тях.

" В концепцията си съм изложила някои хрумвания за възстановяване на срочността на правораздавателния развой, администрацията и административното обслужване ", уточни при започване на ревюто си арбитър Мадлен Гебрева. По думите й военните съдилища имат голям проблем с специалистите, а с оглед спецификата на активността им, е необходим умишлен лист на движимостите лица, които изготвят експертизите.

" Достатъчно дълго съм в системата и знам, че промяна се регистрира с орязване на органи на правосъдната власт. Въпреки това мога да ви кажа, че вследствие на промените от интервал 2008 година до 2014 година, военният съд в София бе сведен до 10% ", регистрира тя.

Председателят на Върховен касационен съд Лозан Панов, който е и най-горещият последовател на концепцията за закриване на военните съдилища, не пропусна да означи, че натовареността във Военен съд – София е извънредно ниска и попита полк. Гебрева на какво, съгласно нея, се дължи това и какво е съотношението сред дребния брой каузи и качеството на правораздаването.

" Във Военния съд – София се преглеждат тежки каузи, организират се съвещания, които текат с години. Да, натовареността е ниска като брой каузи. Съотнесена тази натовареност към качеството на правораздавателната активност, налице е запас, който би трябвало да бъде оползотворен. Нужни са образования на магистратите, за повишение на квалификацията им. Военният съд в София има проблем с връзката си с Националния институт на правораздаването. Често ни се отхвърлят образования с претекст – вие не разглеждате такива каузи – става дума за корупционни каузи, да вземем за пример, а в същото време семинарите се пълнят със съдии, които постоянно са цивилен ", отговори Мадлен Гебрева.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР