За първи път българин е сред спечелилите стипендия за млади

...
За първи път българин е сред спечелилите стипендия за млади
Коментари Харесай

Исторически успех: Млад български учен спечели стипендия от фондация Херц

За първи път българин е измежду спечелилите стипендия за млади учени на американската фондация " Херц ". Само на 23 години докторантът по теоретична физика в университетa " Харвард " Александър Атанасов съумява да се пребори с над 750 претенденти за финансирането. 

Завършва бакалавърска и магистърска степен по математика в университета в " Йейл ". Интересува се от гравитационната доктрина на Айнщайн, теорията на черните дупки и теорията на квантовото поле.

" По-конкретно желая да схвана по какъв начин тези хрумвания сочат към нови закономерности на нашата галактика ", уточни той пред журналиста от Bulgaria ON AIR Петя Кертикова.  

Александър се гордее с произхода си и се замисля за бъдеще в България, която е напуснал още на 2 години. 

" Моята майка беше професор по балканска история, а татко ми беше проектант. Нямаше доста просвета в фамилията, само че в гимназията имах доста положителни учители и по математика и по физика ", сподели още Атанасов.

Именно преподавателите възпламеняват Алекс по физиката и математиката и му оказват помощ да извърви дългия път до стипендията " Херц ".

" Безвъзмездна е – без отговорности. Дава ми независимост да преследвам своите университетски ползи по-добре. Ако желая да вземам участие в научни конференции в Европа, мога да взема от тези пари ", показа докторантът.

Фондацията съществува от 1957 година. Основана е от наследник на емигранти, а задачата ѝ е да поддържа млади учени, които желаят да трансформират света към по-добро.

Мечтата на българина е да стане професор по физика - като хората, с помощта на които преди дни беше показана фотография на черна дупка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР