За още 4 машини е постъпила информация в Централната избирателна

...
За още 4 машини е постъпила информация в Централната избирателна
Коментари Харесай

Проблемът на машините - в четеца на смарт картите и принтерите

За още 4 машини е постъпила информация в Централната изборна комисия, че преустановяват работа - за две в Пловдив-град и по една в Стара Загора и Пазарджик . Общо машините, които не работят и са по една в СИК са 32. Най-сериозният проблем е в четеца на машините - в 11 машини от 32 е прекратено гласуването заради това, че четецът на смарт картите, а идващите подред проблеми са поради принтерите или въобще машините не са стартирали.

Това разгласи заместник-председателят и представител на ЦИК Росица Матева на последния за вечерта брифинг на ЦИК преди да излязат окончателните резултати от предварителния избор.

Гласовете на гласоподавателите няма да бъдат изгубени, а ще бъдат регистрирани , увери Матева. ЦИК няма сигнали за покупко-продажба на гласове. Дори и да постъпят такива сигнали в Комисията ще бъдат препратени на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи.

В ЦИК са пристигнали 4 сигнала за едно и също учебно заведение в столичния квартал " Младост " за една и съща секция по тази причина, че има опашки пред нея. С рекомендация към общинската администрация от ЦИК въпросната секция в " Младост " ще бъде разграничен изборният лист и ще бъдат формирани две секционни изборни комисии за последващи избори. Ако в 20 ч. има гласоподаватели, които са включени в изборния лист, гласуването продължава, само че тези хора, които желаят да гласоподават би трябвало да бъдат на съответните места в учебното заведение, а не в двора или по пътя, изясни Матева.
 Божидар Божанов сигнализира за недостатъци при машините за гласоподаване
Божидар Божанов сигнализира за недостатъци при машините за гласоподаване

Той прикани при съществуване на проблем да се премине към гласоподаване с бюлетини

Към 16 ч. изборната интензивност е 25.58% , като същата е най-висока в София-град и най-ниска в Кърджали. В ЦИК са постъпили още 7 тъжби и 66 сигнала, всички са обработени и огромна част от тях са свързани с нарушавания в обществените мрежи, както и нарушавания от СИК. По всички сигнали е взето отношение и е направено всичко належащо по условията на ИК.

Към сегашния миг работят всички 755 секции отвън странат а, означи от своя страна представителят на ЦИК Цветозар Томов. Гласуването завършва в Азия и след един час затварят изборните секции в Турция и стартира интервалът, в който ще е изключително значимо ЦИК да обработени бързи идващите бумаги и материали. Няма сведения за някакви тежки нарушавания отвън страната, посочи Томов. Общо записаните нарушавания отвън страната от ЦИК са 5 броя, като са свързани с нуждата да се създадат много заместване на членовете на СИК.
 15 машини за гласоподаване към този момент не работят
15 машини за гласоподаване към този момент не работят

Все още няма данни за изборната активност
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР