За опит за рейдърство срещу клона им в Румъния алармираха

...
За опит за рейдърство срещу клона им в Румъния алармираха
Коментари Харесай

Ще защити ли България най-големия БГ холдинг от произвол в Румъния?

За опит за рейдърство против клона им в Румъния сигнализираха в събота притежателите на „ Евроинс “. В поредност от изявленията пред български и румънски медии Асен Христов, ръководител на Надзорния съвет на „ Еврохолд “ – чиято благосъстоятелност е застрахователната компания, оперираща в няколко страни, насочи директни обвинявания към поименно посочени двама румънски държавни чиновници, написа „ Труд “.

 В основните роли…

Имената, които бяха изречени от българина, са на чиновници от високо и приблизително равнище в Органа за финансов контрол в Румъния (ASF). Това са на практика евентуално най-високопоставените служители, които дават отговор за контрола на застрахователите в северната ни съседка.

Кристиян Рошу е вицепрезидент на АСФ (Органът за финансов надзор), отговарящ за бранш „ Застраховане “. Именно той, съгласно версията на „ Еврохолд “, е индивидът, който стои зад масираната офанзива против българския осигурител, последвал отхвърли за обединение със западащ съперник.

Марсел Валентин Йонеску е директно зависещ на първия – общоприет шеф на Групово дело „ Застраховане и презастраховане “. От позицията на този, който „ коли и беси “, Рошу и Йонеску имат и властта, и инструментите, да въздействат на пазара.

 Схемата

 Според позицията на българския холдинг, всичко стартира с искане за слагане на компанията под краткотраен надзор с външен шеф, назначен от Рошу. Именно против сходни проекти от „ Еврохолд “ изрично се опълчват.

„ Къде е казусът? Ако това се случи, значи да се сложи под регулация непознат бизнес, безусловно здрава компания. Това не е първи път, те са го правили с две други компании. Слагат я под регулация, техният админ споделя, че има нарушавания и би трябвало още капитал, идва някакъв фонд отнякъде, внася пари вътре и споделя: към този момент ние сме притежател “, изясни базовата скица за кражба на печеливш бизнес Асен Христов.

От думите му не стана ясно кои са предходните два сходни случая.

Административният напън против българския осигурител обаче продължавал към този момент повече от 3 години – с масирани продължителни инспекции, голям брой санкции и даже „ черен пиар “ в подбрани румънски медии.

 Държавата

Всъщност шефът на „ Еврохолд “ настойчиво повтаря, че не вини румънската страна, нито даже румънския финансов регулатор – Органът за финансов контрол (ASF), в който на топли служби са и Рошу, и Йонеску. „ Кражба на бизнес благодарение на страната без тя да схваща “, заключи той в събота пред Българска национална телевизия.

Христов акцентира в друго изявление, че в последните години са подавали недоволства на разнообразни инстанции против Рошу и Йонеску, само че без необикновен резултат. След дълъг интервал на самообладание към дейностите на тези чиновници обаче очевидно очакванията, че Рошу и компания сами ще осъзнаят, че не са намерили подобаваща жертва за машинациите си, се стопяват.

Затова към този момент напълно интензивно от „ Еврохолд “ търсят подпомагане на държавно равнище – и в Букурещ, и в София. Българската страна към този момент е била осведомена за протичащото се, изясни през вчерашния ден Асен Христов. По коридорите на властта на този стадий обаче се чува… тишина.

„ Работодател сме на над 6000 души, притежател на едно от ЕРП-тата, ние сме най-големият холдинг по приходи  и по размери в България, над 2,5 милиарда евро ни е оборотът, работим в 12 страни, съставляваме сериозен % в стопанската система и това може да се отрази на цялата стопанска система “, предизвести в събота Асен Христов и прикани за поддръжка от българската страна.

Въпреки увереността на „ Еврохолд “, че ръководещите са чули и схващат казуса им, публична позиция на властта липсва. Естествено, няма подозрение, че и на „ Дондуков “ 2, и на „ Дондуков “ 1, и във финансовото министерство на „ Раковска “ 102, познават и наблюдават проблема.

 Ще отбрани ли България най-големия български холдинг от произвол в Румъния?

 С напредването на времето, този въпрос ще добива все по-голяма тежест, а времето за реакция прогресивно ще понижава. При неналичието на парламент и постоянно определен кабинет, цялата тежест от потребността от експресни ограничения е на плещите на президента Румен Радев и назначените от него Гълъб Донев и Росица Велкова.

Те по всяка възможност осъзнават, че на фона на вихрещата се инфлация, България не може да си разреши друга рецесия от финансово естество – не и в случай че в действителност желаеме да съхраним очакванията за влизане в Еврозоната в обозримо бъдеще. Ще покаже ли българската страна воля и храброст в тази обстановка, е отговор, който чакат евентуално освен в „ Еврохолд “, само че и от целия българския бизнес. Реакцията на властта ще е знак и за бъдещи такива случаи, а може би и сегашни сходни проблеми зад граница, за които бизнесмените са в съмнение има ли въобще смисъл да търсят поддръжка на държавно равнище.

Как тогава може да бъде обяснена сходна бездейност от страна на ръководещите?

Можем единствено да се надяваме, че става дума за деликатно обсъждане по какъв начин да се подходи в тази ситуация и спомагателна оценка на обстановката, с цел да бъдат всички дейности оптимално дипломатични. Не е и за занемаряване известието от Букурещ, че в най-близко бъдеще следва аудиенция на най-високо държавно равнище – президентът Клаус Йоханис възнамерява посещаване в София за диалог за Шенген. Може би точно тогава Румен Радев има намерение да повдигне сензитивния въпрос. Ако не е станало късно…

При всички случаи обаче незабавни дейности са наложителни. България и Румъния – две прилежащи страни, близки освен географски, само че и цивилизационно, от десетилетия вървят „ в пакет “ в очите на Запада.

И е неприемливо опит за кражба на компания да се размине без държавна интервенция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР