Проф. Николай Овчаров работи по нова книга за аристокрацията по

...
Проф. Николай Овчаров работи по нова книга за аристокрацията по
Коментари Харесай

Проф. Николай Овчаров пише книга за аристокрацията по време на Второто българско царство

Проф. Николай Овчаров работи по нова книга за аристокрацията по време на Второто българско царство. Това заяви той във Варна при представянето на последното си издание, отдадено на владетелите от същата историческа ера, което излезе през месец март т.г. и към този момент бе показано в София, Велико Търново и Тараклия.

За новия си труд създателят показа, че както и в опуса за царете, в нея с изключение на историческите извори, ще бъде застъпена доста и археологията с доказателствата по какъв начин крепостите ни се трансформират в типичен крепости, което проличава от непокътнатите инсигнии на боляри. Овчаров сподели, че негово предопределение е да сплотява историческите знания с археологическите монументи.

Той счита, че в наши дни изворите са изчерпани, хрониките са изчетени и всичко е разказано, по тази причина археологията дава нова информация на историята, която от време на време изцяло трансформира схващанията. За да се поясняват находките обаче и да се сформира цялостната картина, трябват исторически знания, добави той.



За новия си труд създателят показа, че както и в опуса за царете, в нея с изключение на историческите извори, ще бъде застъпена доста и археологията (Снимка: БТА)

На представянето на своята книга " Великите владетели на Второто българско царство " Николай Овчаров описа, че написването й му е лишило 25 години, през които са оповестени издания за всички царе, които след това са обединени в новото заглавие - Калоян, Иван Асен II, Константин Тих Асен, Теодор Светослав Тертер, Иван Александър и Иван Шишман.

Авторът се е водил от френските летописи, които съгласно него са доста значими за интервала, по-жизнени са и съдържат повече разговори от византийските.

Той счита, че книгата показва цялостна история на Второто българско царство, като с изключение на с текста и библиографията на употребените източници, е съпроводена с 93 страници с над 300 илюстрации.

Само две от изображенията са модерни, като едното е на корицата и е от Васил Горанов, а другото е на фамилията на Иван Александър и е направено от варненската художничка Марина Варенцова-Русева, показа създателят.

Според решението на редактора на книгата Захари Карабашлиев, всички останали илюстрации са от исторически източници, търсени дълготрайно, и на тях могат да се видят императори, крале, папи, султани и други владетели от епохата. Овчаров посочи, че има единствено трима български царе, които са пресъздадени в изобразителното изкуство приживе, като се изключат изображенията върху монети.



На представянето в склада за просвета " Никотеа " във Варна участва поетът Стефан Цанев, който акцентира, че Николай Овчаров поправя грешката историците да не бъдат писатели (Снимка: БТА)(Снимка: БТА)

Книгата е трябвало да се назовава " Благословените царе " по ентусиазъм от серията " Прокълнатите крале " на Морис Дрюон, призна създателят, само че заглавието е променено от издателството с комерсиална цел.

На представянето в склада за просвета " Никотеа " във Варна участва поетът Стефан Цанев, който акцентира, че Николай Овчаров поправя грешката историците да не бъдат писатели. " Книгите обаче имат един минус - би трябвало да бъдат четени ", сподели още той.

На събитието бяха още шефът на Регионалния исторически музей Игор Лазаренко, началникът на Морското учебно заведение във Варна проф. Боян Медникаров дружно със студенти, археолози, общественици
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР