От друга страна, 56 % са избрали матура по чужд

...
От друга страна, 56 % са избрали матура по чужд
Коментари Харесай

Красимир Вълчев с тревожна тенденция за втората матура: Едва 5,6% са избрали математика, 0,2% физика

От друга страна, 56 % са избрали матура по непознат език, написа някогашният министър на образованието
„ Едва 5,6 % от зрелостниците от профилирани паралелка са избрали втора матура по математика. Само 59 зрелостници или 0,2% са избрали ДЗИ по „ Физика и астрономия “. 97 или 0,4% са избрали „ Химия и запазване на околната среда ”.

От друга страна, 56 % са избрали матура по непознат език.

Тази вест, съгласно мен, е не по-малко тревожна от резултатите от матурите, само че съвсем не се разяснява, написа в профила си във Фейсбук  Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС, който е и някогашен министър на образованието. 

„ България не може да просперира без инженери и развиване на промишленостите с висока добавена стойност. Реалните промишлености, химичните технологии, осведомителните технологии, енергетиката са секторите, с помощта на които растем. От техния растеж се образуват по-високите приходи във всички останали браншове. А те от своя страна имат потребност от инженери и експерти, учили за специалности, които изискват по-задълбочено проучване на математика, физика и химия.

С толкоз малко зрелостници по математика, физика и химия не можем да обезпечим инженерно-техническите и природно-математическите експерти във висшите учебни заведения. Няма по какъв начин да имаме и положително икономическо обучение без математика.

Имаме проблем със свръхамбициозните и бързи образователни стратегии по математика. Имаме поколенчески проблем с концентрацията. Налице са задоволително доказателства, че екраните вредят на способността за централизация и на резултатите по математика и естествени науки. Имаме и дефицит на учители по математика, физика и химия. Тези проблеми може и би трябвало са се преодолеят “, написа Вълчев.

„ Може обаче и да насърчим полагането на матура по математика, физика и химия. Вместо да предлагаме освобождение на всички студенти от такси за образование, може да освободим тези, които са кандидатствали с матура по математика, физика или химия. Ако не сме популисти “, прибавя той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР