За нормален живот на човек от четиричленно домакинство - двама

...
За нормален живот на човек от четиричленно домакинство - двама
Коментари Харесай

2325 лв месечно трябват за нормален живот на четиричленно...

За естествен живот на човек от четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са нужни 581, 31 лева месечно, съгласно данните на Института за синдикални и обществени проучвания (ИССС) на КНСБ за четвъртото тримесечие на предходната година.

Това оповестиха на конференция през днешния ден президентът на КНСБ Пламен Димитров, шефът на ИССС на КНСБ Любен Томев и специалистът Виолета Иванова.

Парите са нужни, с цел да се удовлетворяват главните потребности от храна, поддържане на жилището, опазване на здравето, обучение, превоз и отмора по отношение на междинните български стандарти.
 
Издръжката на живот на четиричленното домакинство е 2325 лв.. Ако работната заплата е единственият източник на приходи, то нейният чист размер не би трябвало да бъде по-нисък от 1163 лв. за всеки от двамата родители (бруто 1489 лева). За декември чистият размер на междинната работна заплата е 876 лв., което значи, че изостава с към 25% от нужните междинни стойности за прехрана, показаха от КНСБ.
 
Необходимите средства за прехрана на живота на четиричленно домакинство в София са 3023,64 лева, а приблизително на човек от този вид домакинство са нужни 755,91 лв., което надвишава междинните за страната стойности с 30%. За всеки от двамата родители на семейство, живеещо в София, междинната работна заплата не би трябвало да бъде по-ниска от 1512 лв., с цел да се обезпечат нужните средства за естествен живот в столицата.
 
Официалните данни за трудовите хонорари в София за четвъртото тримесечие на 2017 година регистрират чиста междинна работна заплата от 1151 лв. (бруто 1476 лева), която е с близо 24% по-ниска от нужната заплата за прехрана на живота.
 
Издръжката на живот регистрира слаб тримесечен растеж от 1%, а на годишна база до 3,3%. Основен принос за покачването на издръжката имат питателните артикули с растеж от 3,9% на годишна база, при нехранителните растежът е 1,1%. За последните 10 години повишаването на издръжката на живот е с 22,7%.
 
Според данните на синдиката за последните години разликата в приходите на най-бедните и най-богатите се е нараснала фрапантно - от 6,1 пъти през 2012 година до 7,7 пъти през 2016 година - най-високата разлика за страна от Европейски Съюз.
  
Данните за подоходното систематизиране демонстрират, че 27,1% от семействата са с общ приход на човек до 314 лв. (линията на бедност), или близо 1 955 000 души. 45,1% семействата са с общ приход на човек от линията на беднотия до нужните средства за живот (или към 3 253 000 души), а 27,8% от семействата са с общ приход на човек над издръжката на живот, което е към 2 млн. души.

Има неравноправие и в спестяванията на българите. От КНСБ цитираха проучване на социологическа организация " Тренд ", съгласно което към 70% от българите не разполагат с банкови депозити и не икономисват. Общият брой на депозитите до 1000 лв. са 64% от всички депозити на семействата (според данни на Българска народна банка от декември 2017 г.)

Данните на Българска народна банка демонстрират наклонност за понижаване на спестяванията в ниските депозитни групи и противоположен тренд при високите, сподели Пламен Димитров. Броят на депозитите до 1000 лв. понижава със 7,2%, а максимален растеж бележат тези сред 200 000 и 500 000 лв..
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР