За момента няма консенсус и категорични научни данни за праговата

...
За момента няма консенсус и категорични научни данни за праговата
Коментари Харесай

Проф. Мурджева: Науката няма ясни данни за праговата стойност на протективните антитела

" За момента няма консенсус и безапелационни научни данни за праговата стойност на така наречен протективни антитела, които ни пазят от Covid-19 . Предполага се, че тази стойност би трябвало да е задоволително висока, само че това зависи от самостоятелните благоприятни условия на имунната система да реагира на наличието на вируса и от съпътстващите болести.... Науката към момента не може да даде   ясни данни каква е праговата стойност на протективните антитела ". 

Това сподели пред БНР проф. доктор Мариана Мурджева, ректор на Медицинския университет в Пловдив и координатор на Експертния съвет по клинична имунология към Министерство на здравеопазването, и акцентира, че  мнението на специалистите по тематиката за антителата не е било абсолютно .

По думите ѝ  въвеждането на зелен документ след проучване на антитела е " положително и потребно решение ", само че не анулира опцията за имунизация :

" Няма опция сега на имунизациите , даже доказването на подобен антителен отговор ". 

Тя акцентира, че става дума за локален зелен документ - годен единствено в България:

" Все отново това е един жест към тези, които не са съумели да се записват и са минали латентно през инфекцията, не са разбрали, само че въпреки всичко са изработили антитела ". 

Проф. доктор Мариана Мурджева изясни, че  антителните проби се вършат посредством проучване на кръвта за съществуване на антитела, които са молекули, циркулиращи в кръвта, способни да спрат вируса, като се заловят за него

" Валидността на подобен тест е 90 дни ". 

Тя още веднъж предложи трета имунизационна доза 6 месеца след приключена имунизация, тъй като проучвания демонстрират, че тогава стартира понижаване на концентрацията на антителата:

" Тази централизация пада и при преболедувалите ", посочи проф. Мурджева и посочи, че  високата заболеваемост в тази Covid вълна се дължи на Делта разновидността, който е доста по-заразен, само че и на ниския брой имунизирани в България.

" В други страни относителният дял на смъртните случаи е по-нисък, тъй като по-малка част стигат до хоспитализация и смъртен излаз поради защитеността на популацията от имунизацията. Вече има безапелационни данни, че смъртността в Англия е 4 пъти по-ниска от предходната година "

Интервюто на Людмила Железова с проф. доктор Мариана Мурджева в предаването " Нещо повече "  можете да чуете от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР