За мен е чест“, ще каже може би Слави Трифонов,

...
За мен е чест“, ще каже може би Слави Трифонов,
Коментари Харесай

Слави Трифонов ще направи като Борисов? Скоро ще разберем

„ За мен е чест “, ще каже може би Слави Трифонов, когато завоюва кметския пост в София. Не Ви се има вяра? Да помислим въпреки всичко: какво, в случай че в действителност е решил да завладява политиката през кметското място в столицата, както стори преди време Бойко Борисов? От всички избори най-близки на хоризонта са локалните.

Взирането във фигурата на шоумена като един тип нов политически бранд идва на фона на естествената отмалялост на гласоподавателите от близо десетгодишното ръководство на ГЕРБ и Бойко Борисов. Ако превъртим лентата, ще забележим по какъв начин през 2005 се взирахме в генералските лампази на Борисов - с вяра да продължи в политиката, откакто напусна Министерство на вътрешните работи.

Паралелите

И в двата случая това очакване бе режисирано в продължение на няколко години. Подвизите на Борисов като основен секретар на Министерство на вътрешните работи по време на кабинета НДСВ-ДПС осияваха облика му, тъй че този имиджов континуитет несъмнено оказа своето влияние. За Слави Трифонов това бе времето към подготовката и провеждането на референдума с въпросите за мажоритарни избори, наложително гласоподаване и 1 лев партийна дотация, след това пристигна кастингът за политици, а прясната в този момент тематика за партийните дотации по всяка възможност ще докара до действителното им понижаване.

На старта на политическата си кариера и двамата имат облика на борци: Борисов се бореше против „ неприятните “, Трифонов - против Системата.

Когато преди време напусна Министерство на вътрешните работи, Борисов не отговори дали ще се кандидатира за кмет на София (макар да бе предизвестено). Месец и половина по-късно се яви на вота, а след балотажа стана кмет на столицата.

„ Шоуто на Слави ” стопира в края на юли, а самият Трифонов, сходно на Борисов преди време, също мълчи по отношение на бъдещите си планове. Което единствено ускорява любознанието. Слави Трифонов несъмнено е наясно, че лоялната аудитория не значи и лоялни гласоподаватели. И че откакто слезе от екран, няма по какъв начин да е ежедневно в ефир. Освен в случай че не е министър председател, качил се във трен.

Наскоро Борисов се похвали, че спечелил кметския стол в София без партия зад тила си, без пари… Просто пристигнал, видял, победил. Може и да наподобява като мажоритарен избор, само че единствено на пръв взор. По това време партията на Сакскобургготски още не бе изличена от политиката, за медийния облик на Борисов към този момент споменахме.

Стари другари

Впрочем, първи за издигането му заговориха от „ Новото време ". И в случай че през днешния ден не си спомняме за тази партия, то част от лицата ѝ към този момент свързваме с ГЕРБ. Красен Кралев, който през 2005 съобщи, че Борисов е най-хубавият вид за кмет на София, е министър на спорта, а Емил Кошлуков - краткотраен началник на Българска национална телевизия, неин програмен шеф и претендент за общоприет шеф на държавната телевизия. В ония времена „ Гергьовден “ и водачът на „ Атака “ Волен Сидеров също поддържаха Генерала (с каквото название бе прочут тогава Борисов) за кмет на София. А през днешния ден си партнират с него и партията му.

Формално обаче кандидатурата на Бойко Борисов като самостоятелен претендент бе издигната от предприемчив комитет. Тази формула е шлагер на локални избори, тъй като показва поддръжка за претендента измежду разнообразни публични кръгове, придавайки му по този метод гражданственост. Част от кметската реклама за Борисов бе точно, че не е партийно зает.

От тази своя неангажираност би могъл да се възползва и Слави Трифонов. Защото тъкмо в този момент обичайните партии и политическото като цяло не се радват на огромно утвърждение измежду гласоподавателите. А в случай че желае да тества здравината и устойчивостта на мажоритарния детайл в локалните избори, София е идеалното предизвикателство.

Пътят към София

През 2005 година България бе в доста по-малка степен софиоцентрична. Днес, 14 години по-късно, може би една трета от останалото в страната население живее в столицата. Тогава Борисов завоюва кметския пост без някаква забележителна стратегия. В изявление за Дъждовни води беше споделил упоритостта си да „ прекопира “ Мюнхен в София, само че през днешния ден надали някой може да разпознае баварската столица в „ копието “.

Каквото е символното значение на Кърджали за Движение за права и свободи, такова е и смисъла на София за ГЕРБ. С тази разлика, че тук господства не символиката, а прагматиката. По данни на Националния статистически институт, София има максимален дял в брутния вътрешен артикул (БВП) за 2017 година - близо 40%. Ръководството на Столична община разпределя голям финансов запас - бюджетът на столицата за 2019 година надвишава 1,75 милиарда лв.. По-голям е даже от този на Министерство на вътрешните работи, ведомството с най-големи разноски в страната. Освен това в София живее най-младата, енергична и добре заплатена (по българските стандарти) част от популацията, на която конформизмът не е характерен, нито пък зависимостта от партията като асансьор в кариерата.

Скоро ще разберем

Победата на локални избори в София е предвестител на нови политически триумфи. А вотът, който се задава наесен, може да се окаже едно от най-оспорваните политически надпревари в последно време. От Българска социалистическа партия, които натириха Мая Манолова на поста омбудсман, пожелаха още веднъж да я върнат на терена. Калоян Паргов, ръководител на най-голямата партийна организация на Българска социалистическа партия - софийската, съобщи в телевизионно изявление, че търсят кандидатура за кмет на София отвън рамките на Българска социалистическа партия, тъй като „ София е сложна територия “. Категорично бихме подкрепили Мая Манолова, която се потвърди като глас на народа, сподели Паргов. Така си е: сходно на Трифонов, тя също е „ герой против Системата “. Но да си напомним, че на последните локални избори в София кметът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова завоюва от раз, а социалистите даже не бяха втори. Българска социалистическа партия зад Манолова в София единствено биха ѝ навредили.

Всички кандидати ще станат ясни чак наесен, в последния вероятен миг. В последния вероятен миг и ГЕРБ може да изненадат с ново лице, според от това кои ще са съперниците. А напрежението от упованието и взирането към този момент се повишава.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР