За липса на почивки и извънредни смени за шофьорите в

...
За липса на почивки и извънредни смени за шофьорите в
Коментари Харесай

Почиват ли достатъчно шофьорите от столичния градски транспорт?

За липса на почивки и изключителни смени за водачите в столичния градски превоз алармират от гражданската организация „ Спаси София”.

Съмнения за нарушавания в изискванията на труд се появиха след последния случай отпреди дни, когато водач загуби ръководство над рейса и се блъсна в дърво. За последните 39 дни той е почивал едвам 4, оповестиха от „ Спаси София”.
Автобус на столичния градски превоз се заби в дърво (ВИДЕО) При случая е потърпевш водачът
Андрей Зографски от организацията съобщи, че получават голям брой сигнали от работещи в столичния градски превоз. Той изнесе данни за почивките на трима случайно определени водачи от 1 януари до 8 февруари, единият от тях е точно авариралият. Изключително малко почивки имат работещите. В целия интервал от 39 дни един от водачите има 3 почивки, а другият – 4.

Това е съществено нарушаване на трудовото законодателство на България, което ясно споделя, че всеки месец броят изключителни часове не би трябвало да надвишава 30, разяснява Зографски. „ С ежемесечното струпване се надвишава и допустимата граница от 150 часа годишно. Имаме доста сигнали от водачи и ватмани за работа сред 350 и 500 часа на година, това е 2-3 пъти повече, в сравнение с трудовият кодекс позволява”, добави той.
Робски труд и изключителни смени за водачите в Столичния градски превоз За това алармират от гражданската организация "Спаси София "
Дали е допустимо злополуката да се е случила поради претоварване на лидера, ще кажат органите на КАТ, сподели в отговор на въпрос шефът на Столичния автотранспорт Слав Монов. Факт е обаче, че от болничното заведение, където е прегледан, е освободен като клинично здрав, означи той.

Шофьорите в Столичния автотранспорт са имали приблизително по 28 изключителни часа за януари. „ Имахме приблизително по 90 болнични листа дневно подадени от наши служители”, съобщи Монов.

„ Всяка заран се прави медицински обзор на водачите и в случай че има нарушаване на тяхното здравословно положение, хората се спират”, сподели Мария Георгиева, представител на СТСБ.

Инспекцията по труда към този момент прави инспекция. 140 водачи са нужни, с цел да бъдат обслужвани жителите на София.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР