За картел в санирането предупредиха от Комисията за защита на

...
За картел в санирането предупредиха от Комисията за защита на
Коментари Харесай

КЗК: Над 50 фирми са манипулирали обществени поръчки за саниране

За картел в санирането предизвестиха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Над 50 компании са манипулирали публични поръчки по Националната стратегия за енергийна успеваемост, обясниха от комисията.
Картел при санирането: Комисия за защита на конкуренцията упрекна 30 компании в нерегламентирано разпределение на обекти В решението на антимонополната комисия от 26 юни се показва, че инспекцията е направена след сигнал на кмета на Търговище
Фирмите са взели участие в поръчки за енергийно и техническо проучване на постройките, като авансово са се договаряли коя компания къде ще завоюва.
От Антимонополната комисия са открили три картела, участващи в търгове в Търговище , Пловдив и Гоце Делчев .

На 16-етажен блок в квартал „ Южен” да вземем за пример градивно проучване е направила компания, която съгласно Комисия за защита на конкуренцията е част от картел с публични поръчки по програмата за саниране.

На адреса на компанията в Пловдив не откриваме никого. По телефона шефът отхвърли изявление, само че разяснява, че не са взели участие в картел.

В Пловдив има над 70 блока санирани по програмата, към момента не е ясно на какъв брой от тях компаниите, създали енергийно и техническо проучване, са от уличените.

От Антимонополната комисия са разкрили доказателства за картелно съглашение сред 30 компании, които са взели участие в публични поръчки за техническо и енергийно проучване по програмата в Пловдив. Както и още два картела в Търговище и Гоце Делчев.
Общини дали милиони за саниране… на проведена незаконна група Четирима души са в ареста
„ Предварителната оценка на комисията е за нарушавания картелни съглашения, които съставляват манипулиране на публични поръчки, разпределение на обекти сред участници и спогодба всеки да подаде оферта на своята оптималната цена по рамково споразумение”, изясни Ирина Тагаринска , шеф дирекция „ Антитръст” в Комисия за защита на конкуренцията.

Сигналът за картел до Комисия за защита на конкуренцията подава кметът на Търговище още преди три години. Дарин Димитров споделя, че се е усъмнил в неточни действия от страна на кандидатствалите компании, касаещи систематизиране на работата.

От Комисия за защита на конкуренцията са ревизирали три от 50-те компании, в които са разкрили нарушавания. Сред събраните от тях доказателства е и електронна преписка сред компаниите, в които са уговаряли цените по публичните поръчки.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР