Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен провежда здравна комуникационна и

...
Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен провежда здравна комуникационна и
Коментари Харесай

РЗИ-Шумен с важна инициатива на 19 май

Регионална здравна ревизия (РЗИ) – Шумен организира здравна информационна и скринингова акция за отбелязване на третия стадий от Национална АНТИСПИН акция , с който всяка година в третата неделя от м. май се отбелязва Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН (International AIDS Candlelight Memorial).

Тази година денят е 19 май, а мотото на интернационалната акция е: „ Помним! Приемаме! Подкрепяме! “ .

Кампанията има за цел да уважи паметта на жертвите на ХИВ/СПИН и да насочи вниманието към този публичен проблем като увеличи публичната осведоменост за ХИВ и да означи, че предварителната защита, лекуването, грижите и услугите за поддръжка на лицата с ХИВ са налични за всички, които се нуждаят от тях.

РЗИ – Шумен се причислява към отбелязването на третия стадий от Националната АНТИСПИН акция като провежда вечерно бдение със свещи във формата на панделка, което ще се състои на 19 май (неделя) от 20:00 ч. до 21:00 ч. на пл. „ България “ (пешеходната зона до Руски паметник), като са обезпечени чаени свещи за всеки поискал да се причисли към самодейността.

Всички жители, искащи да изразят съпричастността си към засегнатите от заболяването и към казуса ХИВ/СПИН, могат да се включат във вечерното бдение на 19 май и като възпламенят свещ на прозореца на домовете си в 21:00 ч. като знак на респект към жертвите на СПИН и поддръжка на околните им.

Във връзка деня в поддръжка на хората, живеещи с вируса на СПИН, екипът на здравната ревизия сътвори електронна брошура с получените произведения на възпитаници от региона , взели участие в състезанието за цифрова рисунка във връзка 14 февруари – „ Свети Валентин – Ден на влюбените “ и втория стадий на Националната АНТИСПИН акция.

Мотото на състезанието беше „ Стих за любов “ , а условията – участниците да изразят възприятие на любов, обвързаност посредством картина и стих от български стихотворец благодарение на техниките на цифровото изкуство.

До 23 май (четвъртък) т. година протича и скрининговата акция на РЗИ – Шумен за безвъзмездни и анонимни проучвания за ХИВ, хепатит B, C и сифилис в лабораторията на инспекцията (в постройката на РЗИ – Шумен, пл. „ Освобождение ” №1, ет. 2, ст. № 11).

От началото на 2024 година до момента са се изследвали общо 209 лица в границите на акциите , проведени от РЗИ – Шумен. Резултатите на тествалите се лица са негативни, като при две лица се открива позитивен резултат на хепатит В.

На територията на област Шумен от началото на годината са доказани две лица с ХИВ във възрастовата група от 30 година до 35 година

За първи път Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН се отбелязва в Сан Франциско и Ню Йорк през 1983 година, когато към момента се знае прекомерно малко за заболяването.

Целта е както повишение на информираността и чувствителността към тематиката, по този начин и ограничение на свързаната с ХИВ стигма и ангажиране на повече хора в битката против СПИН.

В България Денят се отбелязва от 1992 година .

В Шумен ще има безвъзмездни проучвания. Вижте къде и за кои болести?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР