След повече от две години сериозно забавяне новото ръководство на

...
След повече от две години сериозно забавяне новото ръководство на
Коментари Харесай

Министър Малинов: „Булгаргаз“ ще претендира щети в размер на 400 млн. евро пред „Газпром Експорт“

„ След повече от две години съществено закъснение новото управление на „ Булгаргаз “ ЕАД е взело решение за претендиране на вреди в размер на 400 млн. евро пред ООО „ Газпром Експорт “.

Това разгласи на брифинг енергийният министър Владимир Малинов и напомни, че доставките от съветска страна към „ Булгаргаз “ са прекъснати през месец април 2022 година

„ В случай че в къс период претенцията не бъде непринудено задоволена, „ Булгаргаз “ ще заведе арбитражно дело пред Международния трибунал в Париж “ , добави още той.

Министър Малинов разяснява и завършилия търг за полутечен природен газ на терминалите в Турция за месец юни .

В процедурата са взели участие 13 компании, като 10 от тях са подали обвързващи предложения. След класиране по авансово оповестени от „ Булгаргаз “ критерии, преди всичко е класирана компанията „ Боташ “ .

„ В допълнение за резервирания потенциал по подписаното сред фирмите в края на 2022 година съглашение, „ Боташ “ ще направи отстъпка, която ще докара до икономисване на към 11,5 млн. лева от разноските на „ Булгаргаз “ за месец юни “ , добави Малинов.

„ Днес Булгаргаз ще разгласи и две тръжни процедури – едната за потребление на свободния потенциал по съглашението с „ Боташ “ при равни условия за всички търговски участници. Втората тръжна процедура е за осъществяване на услуга от страна на Булгаргаз за компании, които биха желали да доставят газ за целия район “ , сподели още енергийният министър.

„ След извършена през вчерашния ден среща управлението на АЕЦ „ Козлодуй “ ще внесе през идната седмица ново заявление в Комисията за енергийно и водно контролиране за идващия регулаторен интервал “ , разгласи още Малинов.

Той добави още, че държавното управление продължава да работи по механизми за компенсиране на насъбрания за предишен интервал недостиг във фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ .

Енергийният министър предизвести: От 1 юли очаквайте покачване на цената на тока!

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР