За издръжката на читалищата, стопанисването на недвижимото културно наследство и

...
За издръжката на читалищата, стопанисването на недвижимото културно наследство и
Коментари Харесай

Министърът на културата, кметът и областният управител на Кърджали обсъдиха бюджета за култура

За издръжката на читалищата, стопанисването на недвижимото културно завещание и субсидирането на театралните изкуства разговаряха в Кърджали министърът на културата Кръстьо Кръстев и заместник-министър Амелия Гешева по време на среща с регионалния шеф Никола Чанев, с представители на локалната власт и ръководители на районни културни институти и институции. В диалозите участваха началникът на кабинета на министъра Весела Щерева и шефът на дирекция „ Сценични изкуства и художествено обучение “ Елиянка Михайлова. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на културата.

 

Общините в Източните Родопи сложиха на дневен ред въпроса за положението и поддръжката на читалищните здания. Интерес провокираха стратегиите за социализация на културни и исторически обекти, за общинските културни институти и недвижимите полезности. Дискутирано бе и нарастването на бюджета за просвета за 2024 година и опциите за покачването на стандартите за делегираните от страната действия.

 

От Регионалния исторически музей - Кърджали сложиха въпроса за статута на паметниците, които се намират в горски фонд и земята под тях е в под ръководството на Министерството на земеделието и храните. Коментирана бе и неoбходимостта от ремонт на Художествената изложба в града – една от водещите в страната, с фонд от над 3200 единици, за който са планувани пари от общината. За да стартира ремонтът, Министерството на културата ще спомага, ускорявайки съгласувателната процедура за постройката, която е недвижима културна полезност. Министър Кръстев посочи задоволството си от поддръжката на локалната власт за повече културно наличие в дребните обитаеми места и акцентира, че в райони като Кърджали грижата за културата е апостолска работа. Той бе безапелационен, че са нужни общи старания, точни цели, съответни доводи за укрепването на потенциала на системата и дейна работа на всички заинтригувани страни. 

 

В края на работното си посещаване в Кърджали през вчерашния ден министър Кръстев се срещна и с кмета на община Кърджали Ерол Мюмюн. На срещата участваха заместник-министърът на културата Амелия Гешева, заместник-кметовете на община Кърджали Веселина Тихомирова, Тунджай Шюкрю, Байрям Байрям и Даниел Делчев.

 

„ Кърджали е характерен район, който е образец за добросъседство и съгласие сред хората, изповядващи разнообразни религии “, сподели кметът на Кърджали. Пред министър Кръстев той посочи, че за управлението на общината поддържането и развиването на културните действия са приоритет. Заложените средства в бюджета за културните прояви на общината за тази година са в размер на 288 000 лв.. „ Винаги сме подпомагали локалните създатели и продължаваме да го вършим. Правим откупки на картини и книги “, уточни кметът Мюмюн.

 

По време на срещата бе разисквана и активността и на Общинския център за просвета и юношески действия. „ Кърджали е един от дребното градове в страната, в които към момента съществува Дом на културата. Затова имаме концепция той да бъде и ангажимент на страната, която да поеме част от средствата за прехрана. Годишно Община Кърджали отделя близо 1 млн. лева за Дома на културата “, сподели още Ерол Мюмюн. Той акцентира и ролята на локалните самодейни сформира, които показват освен Кърджали, само че и България на интернационалните подиуми.

 

Министърът и кметът разискаха още общата поддръжка за активността на читалищата, която може да се добавя по разнообразни стратегии и от Министерството на културата. Министър Кръстев уточни, че Министерството на културата е готово да спомага по всички проблеми. „ Можем да успеем единствено в случай че работим дружно “, акцентира той. Министър Кръстев приветства концепцията за реализирането на Фестивал на другарството, който е възнамерявал за лятото в града край Арда. „ Вярвам, че подобен фестивал, съчетаващ разнообразни култури и обичаи, с присъединяване на общини от прилежащи страни, ще бъде неповторим за България “, уточни министър Кръстев.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР