За гръбначните изкривявания при децата, как да бъдат разпознати от

...
За гръбначните изкривявания при децата, как да бъдат разпознати от
Коментари Харесай

Мария Цветкова: Децата трябва да бъдат учени и на правилно дишане

За гръбначните изкривявания при децата, по какъв начин да бъдат разпознати от родителите и могат ли да бъдат избегнати - кинезитерапевтът Мария Цветкова споделя пред " Детски Дневник ". Тя дава и потребни препоръки за вярна стойка.

Как да се разпознае гръбначно деформиране

Дали има синхрон във височината на раменете, талийните извивки, височината на задколенните ямки, дали има плоскостъпие. Това могат да следят родителите у детето си, в случай че изпитват подозрение, че е страда от някаква форма на гръбначно деформиране.

" Ориентирът е ухо, рамо, тазобедрена става, гален - да бъдат в една права, изясни пред " Детски Дневник " кинезитерапевтът Мария Цветкова.

Понякога е мъчно да се разграничи гръбначно деформиране от прегърбена стойка. Най-лесният метод за инспекция е, когато детето застане наведено с ръцете надолу и напред, като че ли ще скача в басейн. Ако се вижда гърбица, значи е добре да го прегледа и експерт.

" Пресколиозата е първата форма на добитите гръбначни изкривявания. Структурно е всяко деформиране над 5 градуса и когато се откри със експерт или рентгенова фотография степента на гръбначното деформиране, се прави подобаваща изправителна гимнастика ", изясни експертът.

Как да се избегне

" Купуването на комфортна раница не е гаранция, че детето няма да получи гръбначно деформиране. Когато тежестта на раницата не е съобразено с тежестта на детето, то може да получи гръбначно деформиране ", сподели Цветкова.

И въпреки да не е потвърдена, има директна взаимозависимост сред гръбначните изкривявания при децата и тежките учебни раници, счита кинезитерапевтът. За да не навреди раницата на костната конструкция на детето, тя би трябвало да е не повече от 10% от тежестта му, сподели тя.

Няма статистика какъв е процентът на децата с гръбначни изкривявания. Здравното министерство не прави скрининг и няма публични данни, споделиха от там пред " Дневник ".

Според Мария Цветкова страната би трябвало да организира скрининг на гръбначните изкривявания в началните учебни заведения и детските градини, с цел да се хване казусът и да стартира лекуването в точния момент. По думите й от 5-годишна възраст е належащо наблюдаване от доктор най-малко един път годишно - дружно със следенето на растеж, килограми, гръдна обиколка и така нататък, да се следи и за вярна стойка.

" Прегледите в детските градини и учебно заведение би трябвало да са и на стъпалата. Винаги едно гръбначно деформиране е обвързвано с плоскостъпието. Сводът пада, когато имаме неустойчивост на гръбнака. Тогава центърът на тежестта пада напред, с цел да усили пространството на сигурност ", изясни Мария Цветкова.

От 7 до 15 години децата са хипермобилни, без мускулна маса, израстват доста бързо. И поради дългото седене на чиновете, а след това и на бюрата у дома, те се изкривяват - тъй като нямат здрави мускули, които да държат бързорастящите кости.

По думите й децата би трябвало да бъдат подготвени и на вярно дишане. " Колкото по-рано е включена профилактиката и изправителната гимнастика в учебно заведение, толкоз по-добре. Гръбначните изкривявания са поправими дотолкоз, доколкото се построява модел на държание - двигателна просвета, която се отразява добре на подрастващите. Българинът не знае да диша, а дишането е част от изправителния миг, тъй като ние дишаме с една трета от гръдния панер, две трети от него " спят ". А гръдният панер има отношение към гръбнака ", обясни експертът.

Гимнастика, плуване, ластици

Мария Цветкова предлага гимнастиката, плуването и извършения с ластици за трениране на мускулната мощ и за деца без сколиоза. " Няма противопоказен спорт, с изключение на може би подскоците, както и повдигането щанги, тъй като се износват бързо ставни повърхнини ", сподели тя.

" Децата са изправени пред хиподинамия (намалена двигателна интензивност - бел. ред.), животът ни я допуска. Проблемът е още от детската градина, след това и в началното учебно заведение - децата не спортуват. Съвременният свят би трябвало да се бори с тази хиподинамия, тъй като ние живеем седнали ", обобщава кинезитерапевтът.

По думите й когато детето стартира да се занимава с учене, се нарушава салдото сред престой в седящо състояние и двигателна интензивност. " В учебно заведение са понижени и часовете по физическо образование. Важно е да има експерти по изправителна гимнастика в учебно заведение - нещо, на което детето би трябвало да се научи и да има режим и метод на живот ", счита тя.

Според Мария Цветкова изправителната гимнастика би трябвало да се практикува у дома, да се внимава на какъв стол седи детето, какъв брой време седи и какъв брой време да е придвижването на открито.

Практически препоръки

" Правилната стойка на детето е и въпрос на фамилна просвета - когато си качил едно дете на 3 години на ски, когато си вкарал едно бебе в басейн, след това то освен е крепко, а и при него липсва страхът ", сподели Мария Цветкова.

За вярната стойка и здраве на костната конструкция имат роля и обувките. В общия случай, когато не страдат от плоскостъпие, децата би трябвало да носят меки, комфортни и задоволително необятни обувки.

Според Мария Цветкова от дребни децата би трябвало да вървят боси при всеки комфортен случай.

" Да се забранят диваните и креслата, тъй като там потъваме в ембрионална позиция и то в доста изкривена поза. "

" Да се лежи по стомах на пода - тогава се подтиква гръбната мускулатура. По-добре лежащ по стомах, в сравнение с седнал на стола. "

Фитнес топки - в случай че се седи на такива, постоянно мускулите на кръста са в леко с напрежение положение, което е потребно за тях.

Да се избират матраците, създадени по модерните мемори технологии и ниски възглавници за спане.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР