За голямото мнозинство от българите нови избори няма да променят

...
За голямото мнозинство от българите нови избори няма да променят
Коментари Харесай

61% от българите са убедени, че нови изобори няма да променят нищо

За огромното болшинство от българите нови избори няма да трансформират нищо. Това демонстрират данните от допитване, извършено от " Галъп " за Българска национална телевизия.
За 61% няма да се промени нищо, в случай че отидем на нови избори.
Почти всеки пети или 21% считат, че предварителният избор единствено ще задълбочи политическата рецесия. Едва 15% са на мнение, че те ще доведат до разрешаване на рецесията.
3% са дали отговор с не знам.
Президентът Румен Радев ще връчи втори мандат за сформиране на държавно управление на втората по величина политическа мощ в 49-то Народно заседание „ Продължаваме промяната-Демократична България “, само че с най-малък късмет тя да го осъществя, съобщи кореспондент на БГНЕС.
След като Народното събрание гласоподава завършек на мандата на Мария Габриел вероятността за съставяне на държавно управление става все по-малка и по-малка, а предварителните парламентарни избори се обрисуват да се проведат с европейските или наоколо до тях.
Първият мандат беше връчен 18 март, а на идващия ден Мария Габриел върна изпълнена директория с имената на министрите. Въпреки това единодушие по тях по този начин и не беше реализирано.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че се е съгласил с всички претенции на своите сътрудници, в това число оставането на Асен Василев, Тодор Тагарев и Румен Радев на постовете, които са заемали, само че спомагателното искане за премахване на вътрешния министър е преляло чашата на неговото самообладание, както и опитите за оказването на напън, в това число по линия на външни фактори. „ Много желаех да има държавно управление. До последния миг ПП-ДБ бяха нахални, желаеха да узурпират цялата власт. Два пъти Мария Габриел отива и им споделя, че счупват всичко… Така публично взехме решение да защитим институциите, хората, демокрацията. Сега ПП-ДБ имат голям късмет “, съобщи Борисов.
ПП-ДБ желаят да осъществят втория мандат като народен с ГЕРБ. Поканата беше отправена от парламентарната естрада от Атанас Атанасов, един от водачите на обединението ПП-ДБ.
Той съобщи, че поста на министър председател ще бъде даден на ГЕРБ-СДС. Става дума за взаимноприемлива кандидатура. Министрите ще бъдат досегашните, „ доколкото в границите на договарянията за осъществяване на първия мандат се откри, че страните не могат да реализират единодушие за промени в състава, по този начин както се изисква според първичните ни взаимни задължения за образуване на ротационно ръководство и в проектоспоразумението “. Структурата на Министерски съвет съвет също ще се резервира. Атанасов посочи, че не става дума за договаряния. „ Това предложение е израз на подготвеност да осъществим уговорките, които поехме обществено преди 9 месеца. Имаме парламентарен, политически и цивилен дълг да предложим реалистична формула за попречване на нова парламентарна рецесия и го вършим. Дългът към България ни кара да сме виновни и да използваме и последния късмет, който ни дава Конституцията и да създадем финален опит да не хвърляме страната в рецесия и поредност от избори “, коментират от ПП-ДБ. В случай че получат отвод, ПП-ДБ ще върнат мандата несбъднат.
От партията на Борисов публично дадоха отговор на предлагането за общ, народен мандат по този начин: „ Няма да участваме в опити за сформиране на държавно управление с втория и третия мандат. Нека българските жители, посредством избори решат кой и по какъв начин би трябвало да ръководи България “.
В отговора си те напомнят цялата последователност на договарянията за ротацията, от която излиза наяве, че ПП-ДБ са „ взривили нежното равновесие “ и са „ потъпкали доверието “, което двете обединения са се пробвали да изградят между тях.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР