Правителството на Нова Зеландия продължава дискусиите относно бъдещото сътрудничество с

...
Правителството на Нова Зеландия продължава дискусиите относно бъдещото сътрудничество с
Коментари Харесай

Нова Зеландия отрече да е близо до присъединяване към AUKUS

Правителството на Нова Зеландия продължава полемиките по отношение на бъдещото съдействие с пакта за сигурност AUKUS, само че е надалеч от опцията да вземе решение по този въпрос.

Това заяви външният министър на страната Уинстън Питърс в сряда, съобщи Reuters.

По думите му Нова Зеландия би трябвало да изследва по-добре евентуалните благоприятни условия за съдействие с пакта за технологиите, да реши икономическите изгоди и изгодите за сигурността и да реши дали това е в народен интерес.

" Правителството е надалеч от тази точка, с цел да може да вземе такова решение ", посочи Питърс в тирада пред Новозеландския институт по интернационалните връзки в Уелингтън.

Същевременно би било извънредно безконтролно държавното управление да не обмисли дали съдействието с сътрудници с сходно мислене за напредъка в технологиите е в народен интерес, изясни той.

AUKUS е двуетапен защитителен пакт, образуван през 2021 година от Съединени американски щати, Англия и Австралия като част от напъните за противопоставяне на възходящото въздействие на Китай в Азиатско-тихоокеанския район.

Първият стадий или " стълбът " на AUKUS е планиран да доставя на Австралия атакуващи подводници с нуклеарно задвижване, до момента в който вторият дирек е фокусиран върху даването на разширени качества и шерване на технологии в редица области.
 Вашингтон кани Нова Зеландия в AUKUS
Вашингтон кани Нова Зеландия в AUKUS

Планират произвеждане на нов клас подводници екипирани с " най-модерните " американски технологии до 2040

Няма догатки, че Нова Зеландия, която има дълга история на безядрен режим, ще се причисли към първия стадий.

Питърс сподели, че преди Нова Зеландия да може да прегледа опцията за присъединяване в Стълб 2, участващите в AUKUS ще би трябвало да желаят Нова Зеландия да взе участие.

" Това авансово изискване към момента не е изпълнено ", сподели той.

Вътрешните критици на присъединението към AUKUS включват някогашния министър-председател на Нова Зеландия Хелън Кларк, която предизвести, че това ще подкопае самостоятелната външна политика на страната. Други сложиха под подозрение задачата на AUKUS да сдържа Китай и показаха угриженост по отношение на въздействието му върху антиядрения статут на Нова Зеландия.

Други страни, обсъждани като евентуални сътрудници по дирек 2 в AUKUS, са Канада, Япония и Южна Корея.
 Южна Корея разисква присъединение към AUKUS
Южна Корея разисква присъединение към AUKUS

Но единствено във втория дирек на пакта
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР