Южна Корея е провела преговори за присъединяване към част от

...
Южна Корея е провела преговори за присъединяване към част от
Коментари Харесай

Южна Корея обсъжда присъединяване към AUKUS

Южна Корея е провела договаряния за присъединение към част от отбранителната договорка AUKUS сред Съединени американски щати, Англия и Австралия.

Това заяви министърът на защитата Шин Уон-сик в сряда, единствено седмици откакто пактът съобщи, че ще обмисля включването на Япония. Създаден през 2021 година, AUKUS е двуетапен пакт за сигурност за противопоставяне на възходящата мощност на Китай в Азиатско-тихоокеанския район.

Докато първият стадий, който дава на Австралия технология за нуклеарни подводници, е стеснен до главното трио, то бе повдигната възможността други страни да се причислят към втори стадий, или " дирек 2 ", който има за цел да споделя други военни технологии.

Южна Корея може да способства за този втори етап със своите отбранителни, научни и софтуерни качества, съобщи Шин на конференция след среща сред външните и отбранителните министри на Австралия и Южна Корея в Мелбърн.

" По време на днешната среща обсъдихме и опцията за партньорство с AUKUS Pillar 2. Ние поддържаме дейностите на AUKUS и приветстваме, че членовете обмислят Корея като сътрудник ", сподели Шин Уон-сик.

Южна Корея, с околните си връзки със Съединени американски щати и водещата международна отбранителна промишленост, от дълго време се спекулира като евентуален сътрудник по Стълб 2 дружно с Канада, Нова Зеландия и Япония, съобщи Reuters.

Преди по-малко от месец сътрудниците на AUKUS оповестиха, че обмислят да работят с Япония по съответни планове за защита на Стълб 2 и ще проведат диалози за нейното присъединяване тази година.

" Корея е страна с надълбоко впечатляващи технологии, в която в действителност имаме споделени полезности ", сподели министърът на защитата Ричард Марлс.

Същевременно Китай, който е мощен критик на пакта, е безапелационен, че добавянето на нови членове ще дестабилизира района.

Разширяването на пакта обаче е изправено пред трудности от строгите ограничавания на Съединени американски щати за шерване на технологии, които Канбера и Лондон се притесняват, че могат да провалят договорката за всички, в случай че нови членове бъдат добавени прекомерно бързо.

Във вторник Държавният департамент на Съединени американски щати показа проект за облекчение на тези ограничавания и за улеснение на прехвърлянето на военно съоръжение и чувствителни технологии към Англия и Австралия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР