За един път и половина по-скъп детски сок в София

...
За един път и половина по-скъп детски сок в София
Коментари Харесай

Мая Манолова разкри разлики в цените и качеството на храните от свое проучване

За веднъж и половина по-скъп детски сок в София (147%), в сравнение с в Берлин, осведоми омбудсманът Мая Манолова по време на необятна социална полемика под наслов " Европа на два стандарта при храните - предпазени ли са правата на българските консуматори ", отдадена на разликите в качеството на храните в страните от Западна и Източна Европа .
Данните са част от потребителско изследване на администрацията на омбудсмана за това по какъв начин артикули от една и съща марка, под един и същи бранд се оферират в три европейски столици – Берлин, Виена и София. Изследвани са съставките посочени в етикетите и съпоставяне в цените. Стоките са купени от магазините на една и съща комерсиална верига в три европейски столици, осведоми БГНЕС.
„ Ние направихме лично изследване благодарение на български майки, които живеят в Берлин и във Виена, а и такива в София, като сравнихме някои детски артикули - бебешки пюрета, бебешки сокове”, сподели Манолова.
По време на форума тя заяви, че са разкрили няколко продукта, при които има разлика в съставките . Първият е детско пюре, което в София се предлага с по-висок % рапично олио и с по-висока цена – в границите на 26%. Детски шоколадово-млечен десерт пък при предлагането му на пазара в София съдържа с 1% по-малко шоколад и по-малко мляко – с 3%, само че пък цената му е с 93% по-висока от тази в Берлин и с 16% по-висока от тази във Виена.
Установено е също по този начин, че има и артикули, които са с идентични съставки, само че със доста по-високи цени в България . „ Като да вземем за пример детски сок, който е с идентични съставки в съпоставяне със същия в Берлин, само че с 147% по-висока цена”, сподели тя. Манолова акцентира и че са открили и артикули, които са по-евтини в България, само че за сметка на разнообразни съставки.
" Съществуването на двойни стандарти е не просто дискриминация, а засегнатост по повод и на българските жители, и на жителите на Централна и на Източна Европа по тази причина е належащо предприемането на неотложни и безапелационни дейности ", сподели Мая Манолова.
Българският омбудсман напомни, че институцията се занимава с тематиката от началото на годината и нито за момент не са имали съмнение по два въпроса. „ Първо, че има двоен стандарт на храните и второ, че би трябвало да бъде неразрешен посредством съответни текстове в европейското и в българското законодателство”, добави тя.
Днес представители на институциите подписаха декларация. Документът ще бъде импортиран в Европейския парламент по време на чуване по тематиката в края на месец септември. Българският омбудсман ще насочи петиция до Екологичен потенциал.
„ Моето мнение на омбудсман, което беше подкрепено от представителите на другите институции е, че настоящото европейско законодателство не не разрешава съществуването на двойни стандарти в храните. Има възбрана, която се отнася до сигурността, има възбрана, която се отнася до етикетирането, до рекламирането, само че няма възбрана един и същи артикул, под една и съща марка да има едно и също наложително наличие във всички точки на общия европейски пазар. Така че ще упорствам за смяна в законодателството в тази посока. Ясно да се забрани предлагането на артикул под една и съща марка, само че с разнообразни съставки, да има явен механизъм за надзор с обединен европейски орган или посредством повече пълномощия на мрежата национални органи, която да управлява това и ясни наказания за всички нарушители”, добави още Манолова.
Събитието беше настоящо във времето от позиция на предстоящияа спор в Европарламента, сподели земеделският министър Румен Порожанов. „ Това, което неведнъж сме коментирали, двоен стандарт на храните в подтекста на предлагането им на западния, на източно и централноевропейския пазар, би трябвало да бъде организиран може би в правилник, който ясно да каже, че на общия европейския пазар съставките на един и същи артикул би трябвало да бъдат единни “, сподели Порожанов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР