За Дария Степанова, майка на две деца, която живее в

...
За Дария Степанова, майка на две деца, която живее в
Коментари Харесай

Във военновременна Русия растящите цени идват на прага на предстоящите избори

За Дария Степанова, майка на две деца, която живее в малко градче в източната част на планината Урал, растящите цени на всичко – от бебешка храна до пелени , принудиха фамилията й да понижи множеството лакомства и да се храни на открито.

Семейство Степанови е едно от милионите съветски фамилии, които би трябвало да съкратят разноските заради забележителните промени, наложени на стопанската система на Русия от войната в Украйна и безбройните наказания от Запада.

34-годишната Степанова, петгодишният й наследник и новороденият й наследник се пробват да свържат двата края с 50 000 рубли (550 долара) на месец , които печели брачният партньор й Сергей. Когато минава през снега към магазините, тя оглежда цените, с цел да търси преференциални оферти .

„ Виждам по какъв начин всичко е поскъпнало единствено през последните пет години “ , сподели Степанова пред „ Reuters “ в дома си в Среднеуралск – град на брега на езерото Исет на към 25 км (15 мили) северно от град Урали на 1400 км (870 мили) източно от Москва.

„ Преди елементарно можехте да си купите храна на стойност хиляда рубли за три или четири дни, само че в този момент, когато отидете в магазина, хиляда рубли не са нищо – можете да си купите единствено храна за ежедневни потребности, като мляко, кисело мляко, самун и това е… вашата хилядарка отлетя. “

Бебешкото мляко е поскъпнало четири пъти през петте години от първото й дете , уточни тя, до момента в който цената на детските колички се е утроила до 60 000 рубли . Най-малко двойно са скочили цените на еднократните пелени и детските храни, сподели тя.

Доходите на фамилията не са се нараснали с нищо сходно, до момента в който рублата падна по отношение на щатския $ от февруари 2022 година , когато президентът Владимир Путин подреди войски в Украйна, което направи вносните артикули по-скъпи в рубли.

„ Пари за лакомства не останаха “ , сподели Степанова.

„ Разбира се, че можете да живеете без тях, само че животът е по-малко занимателен. “

Докато доста фамилии по света се борят с покачването на цените, особеностите на съветската военновременна стопанска система провокираха висока инфлация за милиони съветски гласоподаватели преди изборите през 2024 година

Семейството не искаше да разисква политика, Украйна или кой е отговорен за покачването на цените, тъй че не е ясно тъкмо какво дълготрайно влияние ще имат по-строгите условия върху гласуването в Русия.

Очаква се Путин да се кандидатира на изборите следващата година, ход, който ще го задържи на власт най-малко до 2030 година

Руската стопанска система

Западът наложи това, което той назова най-строгите наказания на Русия в опит да подкопае стопанската система й и да принуди Путин да промени курса във връзка с Украйна, само че той отхвърли и предизвика Запада , че не съумя да разпали и кономическа рецесия .

Русия, най-големият експортьор на естествени запаси в света, продължи да продава петрола си на международните пазари и държавното управление усили военните разноски до постсъветски връх , до момента в който производството на оръжия скочи – както и заплатите на бойците по контракт, подготвени да се бият.

Международният валутен фонд предвижда напредък на Русия от 2,2% тази година – по-бързо от Съединени американски щати или еврозоната – макар че Фондът намали прогнозата си за напредък през 2024 година до 1,1% .

Когато Путин пристигна на власт през 1999 година, номиналният БВП на Русия беше едвам 210 милиарда $ след десетилетие на безпорядък и стесняване, само че до 2013 година тя се трансформира в стопанска система от 2,3 трилиона $ . Миналата година номиналният Брутният вътрешен продукт беше 2,2 трилиона $.

Общата инфлация беше 11,9% предходната година в Русия, а тази година прогнозата е 7,0-7,5% – до момента в който минимум 15,7 милиона души живеят под прага на бедността от 14 375 рубли ($157) на месец, съгласно формалната статистика.

Игор Липиц, съветски икономист, уточни, че формалните съветски данни за равнищата на беднотия са неприятни – както и цялостната картина за съветската стопанска система – макар постоянно розовите известия, целящи да угодят на управлението на Кремъл .

„ Истинската обстановка е неприятна “ , сподели Липиц, добавяйки, че вижда най-малко минимална застоялост и съществено утежняване на икономическото здраве след президентските избори през март.

„ Голяма част от съветското население има доста ниски заплати. “

Той уточни, че към 20 милиона души може да са на ръба на бедността в Русия , че доста са задлъжнели на фона на лихвите на Централната банка от 15% и че някои икономисти считат, че рублата може да падне след изборите.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР