„За да се завършат ремонтите, през актуализация на бюджета Агенция

...
„За да се завършат ремонтите, през актуализация на бюджета Агенция
Коментари Харесай

Виолета Комитова: Цяла България е разкопана, а пари за ремонти няма

„ За да се завършат ремонтите, през актуализация на бюджета Агенция „ Пътна инфраструктура “ би трябвало да получи 1,5 милиарда лв. и със законови промени би трябвало да се разреши на министерствата да нарушат към този момент подписани публични поръчки, които посредством спомагателни възлагания са нарастнали в пъти “, изясни тя.

„ Всички тези поправки се разпореждат от пътната организация на n на брой компании и са предоставени с контракти през 2019 година – към края на годината. Тези контракти са 5-годишни, като 2020 година е първата година от осъществяване на договорите, 2021 година е втората. Основният метод на възлагане на тези контракти е посредством публични поръчки, извършени през 2019 година, n на брой компании са спечелили контракти за настояща поддържка и поправки. Какво намираме през 2021 година – бюджетът на Агенция „ Пътна инфраструктура “ за този тип действия е 382 млн. лв.. АПИ поема по тези контракти задължения за 2,9 милиарда лева – 1,5 милиарда би трябвало да се усвоят през 2021 година, останалите – през 2022 година “, изясни Комитова.

Тя изясни и механизма с съответен сектор: „ Имаме контракт за социална поръчка за 23,76 млн. лв. и спомагателни възлагания на обща стойност от 295 млн. лева “.

Министърът означи, че признатият по времето на ГЕРБ бюджет за тази година не съдържа тази голяма разлика в парите и в този момент е нужна актуализация, с цел да не се стигне до обстановка на всеобщи спрени поправки. В същото време тя акцентира, че би трябвало и да се даде опция за дейности на възложителите в случаите, в които наддоговореното е над 50% от първичната сума по публичната поръчка.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР