За да няма неправомерно извеждане на деца, в МВР вече

...
За да няма неправомерно извеждане на деца, в МВР вече
Коментари Харесай

След приемането ни в Шенген: Как децата ще пътуват извън България

За да няма непозволено извеждане на деца, в Министерство на вътрешните работи към този момент е образувана работна група, която ще разиска пътуването на жители след приемането на страната ни в пространството със свободно напредване.

Моника Саристова е майка на две деца. Като родител, новината за влизането на страната ни в Шенген по въздух и вода я кара да се замисли по какъв начин при липса на паспортни инспекции единият родител ще извежда детето отвън рамките на България.

" Означава ли, че заради липса на паспортен и граничен надзор, един родител може да изведе децата без знанието и единодушието на другия? Как ще бъде следено това, тъй като до момента се подписваха заявления ", попита Саристова.

Летищата в страната към този момент са подготвени за прекосяването към новия метод на работа. Според напътствията, които към този момент са получили, и в случай че не бъде изменен законът, декларацията отпада.

" Няма да се изисква декларация за единодушие от другия родител. Всъщност, чисто механически, заминавайки за страна от Шенген, не се пресича граница. Пътуването е аналогично на вътрешен полет ", изясни Георги Чипилски, изпълнителен шеф на летище Бургас.

От Министерството на вътрешните работи обявиха, че към този момент е образувана работна група, която да разиска нуждата от възможни промени в българското законодателство, свързани с приемането на страната в Шенген.

Адвокати напомнят, че след измененията в Семейния кодекс от август предходната година, всеки родител може да изиска от съда възбрана детето му да напуща страната.

" Ако единият родител има опасения за метода на извеждане на детето, слагането му в риск при възможното пътешестване, може да подаде молба в районния съд по местоживеене на детето, с която да изложи своите терзания и опасения ", изясни юрист Юлия Раданова.

В момента законът не планува решение на въпроса какво се случва, в случай че след включване в Шенгенското пространство, единият родител не е осведомен, че детето му ще бъде изведено отвън страната.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР