За да направите добра домашна сланина, казват, най-важното е да

...
За да направите добра домашна сланина, казват, най-важното е да
Коментари Харесай

Съвети при приготвянето на сланина

За да извършите добра домашна сланина, споделят, най-важното е да имате студено помещение, в което да я приберете, доста сол, с която да я наръсите и, естествено - добър материал.

Ето няколко стъпки, в които може да приготвите сланина:

Кожата на сланината

Тук доста зависи от желанията. Някои хора обичат с кожа, други без. Ако вие сте от втората група, отстранете деликатно кожата. За задачата може да употребявате тъничък и доста изострен нож.

Съдът

Изберете подобаващ за предпазване съд. Най-добре да е дървен, само че може и пластмасов. С пластмасовите би трябвало да се внимава, тъй като някои изпускат миризми.

 Домашна сланина Снимка: Ваня Георгиева

Осоляване и консервиране на сланина

На дъното на съда би трябвало да поставите няколко пръста морска сол.

Притиснете сланината към солта с кожата надолу като притискате доста добре. Това е нужно, с цел да не остава място за въздух сред сланината и солта.

След като сте наредили първия ред, насипете още веднъж с два пръста сол и наредете втория ред. Спазвате тази поредност, до момента в който не напълните съда или не ви свърши сланината.

Оставете да престои сред 10 дни и две седмици, след което залейте със саламура. Тя се подготвя като сварите солена вода (на всеки 6 л вода добавяте 2 кг сол). Варите 10-на минути, оставяте да изстине и заливате. Затиснете с камък, с цел да не изплува над водата.

Не забравяйте, че не би трябвало да се скъпите на сол. Осолената сланина има способността да си взема единствено толкоз, колкото ѝ е нужно. Няма заплаха от пресоляване.

Пушена сланина

Пушената сланина се подготвя по сходна на горната рецепта. След като сте осолили сланината и сте я оставили да престои 10-на дни, идва ред на опушването. За това ви би трябвало особено помещение обаче.

 Домашно осолена сланина Снимка: Цвети Хаджипеткова

Закачете сланината и под нея запалете огън. След като той се разгори, се наръсва със стърготини до положение, в което единствено дими и пуши. Не би трябвало да има пламъци. Проверявайте постоянно за съществуването на огън. Колкото повече сланина имате, толкоз по-дълго ще се опушва, като времето може да доближи до 24 часа.

Естествено, в днешно време има и уреди за опушване на сланина, с които може този развой да бъде извършен и в града.

Следвайте инструкциите на производителя.

След като е подготвена, домашно приготвената сланина се оставя да изстине. Увийте в подобаваща опаковка и съхранявайте в ледник или фризер.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР