"За да дишаме по-добър въздух в София, да не се

...
"За да дишаме по-добър въздух в София, да не се
Коментари Харесай

Зарядни постове и субсидии за е-автомобили, вместо мегаинвестиции в държавни бензиностанции - slava.bg


"За да дишаме по-добър въздух в София, да не се срамим, че градът ни е на челните позиции по замърсяване и на Стария континент, и даже в света, изключително през студените месеци, извънредно време е да се създадат действителни стъпки за поощряване за продажбите на електрическите и хибридни транспортни средства. Не единствено поради Зелената промяна на Европейски Съюз, която е главната цел на европейското семейство, на което сме член, само че поради самите нас и нашите деца е извънредно време някой в Народното събрание да предложи и да наложи нужните законодателни промени. Те ще създадат този развой действителен, бърз и първокласен, тъй като и в това отношение последното ръководство не направи нищо и с аргументи съществено закъснение на страната ни от другите страни в Съюза. Какво вършат ръководещите вместо това - големи вложения във възобновление на комунизма посредством верига от държавни бензиностанции. Ние в кой век живеем?

Като младеж и като софиянка аз изрично не искам да бъдат вземани пари от джобовете ни през нашите налози за изгубени дела, в случай, че няма по какъв начин да бъде спрян напредъкът и да се вършим, че измененията в Европейски Съюз и в света ще ни подминат. Опазването на естествената среда не е каприз, а е наше обвързване пред децата ни.

Два от моите 23 плана за 23-ти МИР, който е ситуиран в полите на Витоша и може да бъде избран като "белите дробове " на милионния град, са отдадени на налагането на две основни начинания, които са във взаимна връзка.

Едната е за държавна стратегия за основаване на зарядни постове и станции за електрически коли, вместо държавни бензиностанции. А другата е съответно субсидиране на пазаруването на електрически и хибридни коли от жителите и институциите като % от цената им или като безспорна стойност, само че не по-малко от 10 000 лева В прилежаща Румъния помощта е 10 000 евро за придобиване на електрически и 4250 евро за закупуване на хибриден автомобил. България е измежду дребното страни, които въобще не плануват такива тласъци. И в това време е страната с най-остарял автопарк, а значи и най-замърсяващ, в Европейски Съюз. Средната му възраст е 19 години, 86% от колите са над 10-годишни, над половината са на повече от 20 година, а популацията явно няма благоприятни условия без дотации да ги подмени бързо и качествено.

Така ние в съкратени периоди ще подновим автопарка и ще редуцираме до най-малко нездравословните излъчвания от него. По този метод ще понижим фините прахови частици, а оттова и броя на тези над 5000 живота годишно, които те лишават. Заплахата не е по-малка от коронавирусната, съпоставима е! Това са съответните ограничения за изчистване на въздуха в градовете ни и изключително в нашия зелен регион, а не слагането на противозаконни и ненужни екостикери, с цел да бъдат задоволени нечии политически и персонални бизнес ползи, каквито одобри на изпроводяк предходният парламент.

Има и чисто практични аргументи - 9 страни или 1/3 от Европейски Съюз, желаеха след 2030 година въобще да не се продават други, с изключение на електрически и хибридни коли. Докато се обърнем, и този миг ще пристигна! Трябва да се работи бързо и с явен проект. Времето по никакъв начин не е доста.

Имам твърдо желание да се боря за това, тъй като е явно, че ние нямаме опция да го създадем, а колкото повече се забавим, толкоз по-скъпо ще ни коства закъснението освен като финансов разход, само че и като риск за здравето ", съобщи Таня Иванова. Тя е лидер на листа №9 в 23-ти МИР в София, Движение за права и свободи.
@font-face {font-family: "Cambria Math "; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:3 0 0 0 1 0;}@font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset:204; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-469750017 -1073732485 9 0 511 0;}p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent: " "; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:8.0pt; margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: "Calibri ",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: "Times New Roman "; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-ansi-language:BG;}.MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; font-size:11.0pt; mso-ansi-font-size:11.0pt; mso-bidi-font-size:11.0pt; font-family: "Calibri ",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: "Times New Roman "; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-ansi-language:BG;}.MsoPapDefault {mso-style-type:export-only; margin-bottom:8.0pt; line-height:107%;}div.WordSection1 {page:WordSection1;}...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР