За четвърти пореден ден протестиращи миньори и енергетици блокират ключови

...
За четвърти пореден ден протестиращи миньори и енергетици блокират ключови
Коментари Харесай

Енергетиците и миньорите държат пътните блокади и настояват управляващите да отидат при тях

За четвърти следващ ден протестиращи миньори и енергетици блокират основни пътни артерии в страната, заяви в понеделник. Остават затворени автомагистрала „ Тракия “ , подбалканският път при Гурково и Прохода на републиката.

Блокадите започнаха предишния петък, когато държавното управление да не изпраща на Европейската комисия (ЕК) териториалните проекти на България за обективен преход на въглищните райони Стара Загора, Кюстендил и Перник . За тяхната зелена промяна са планувани 3,5 милиарда лева от Европейска комисия.

В отговор ръководещите споделиха, че зеленият преход не може да се отсрочва повече, и в петък на териториалните проекти. В събота министърът на енергетиката Румен Радев заяви, че проектите на България към този момент са изпратени на Европейска комисия в Брюксел.

Премиерът Николай Денков сподели още, че няма да има затваряне на въглищни централи до 2038 година, и даде обещание компенсации на служащите в размер до 36 работни заплати.

Това не спря протестиращите от енергийния и минния бранш, които упорстват проектите да бъдат изтеглени и изменени. В събота с министър Радев, а в неделя не се отзоваха в Министерския съвет на премиера Денков.

В понеделник остават блокирани още няколко пътни артерии в страната. Това са пътят сред Стара Загора и Димитровград , пътят за Нова Загора при Раднево , както и интернационалният път Русе-Свиленград край Топлоелектрическа централа „ Брикел “ в Гълъбово .

По-късно денем се чакат блокади и на автомагистрала „ Струма “ и пътя сред Кюстендил и Дупница .

Протестиращите споделят, че не имат вяра на ръководещите и няма да се отзоват на предложения за договаряния от страна на институциите. Миньорите и енергетиците упорстват представители на Министерския съвет да отидат при тях, с цел да беседват.

„ Няма да излъчим контактна група, нито ще създадем среща, няма да отидем на никакви предложения повече, без значение кой ги насочва, до момента в който някой от ръководещите не пристигна, види и се срещне с всички тези хора “, сподели пред Бисер Бинев , представител на една от двете синдикални организации в „ Мини Марица изток “.

Пред бТВ президентът на КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов сподели, че никой не знае какво написа в териториалните проекти, само че отговори негативно на въпроса изискал ли е проектите от премиера Денков, с цел да се запознае със наличието им.

Ако България не приключи сполучливо договарянията по териториалните си проекти с европейските институции, рискува да загуби няколко милиарда евро от Фонда за обективен преход . Тези средства са предопределени за служащите в мини и въглищни централи в Стара Загора, Кюстендил и Перник - районите, които са подвластни от въглищната енергетика.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР