За българското розово масло ще бъде направено изключение и то

...
За българското розово масло ще бъде направено изключение и то
Коментари Харесай

Новаков: Българското розово масло няма да се третира като опасен продукт

За българското розово масло ще бъде направено изключение и то няма да попада в обсега на европейския Регламент за подредба, етикетиране и пакетиране на химикали (CLP). Това съобщи евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков след постигнатото съглашение сред Европейския парламент и Съвета по отношение на новите правила на Европейски Съюз, които предвиждаха отсега нататък етеричните масла да бъдат определяни и обозначавани като рискови за здравето.

„ Това е поредна, само че извънредно значима крачка към окончателния триумф за българското розово масло и за страната ни като цяло, откакто целият бранш на розопроизводство, преправка и търговия беше заплашен от желанията на Европейската комисия да наложи знак за щета и заплаха върху нашия чист артикул и занаят с вековни обичаи “, съобщи Новаков във връзка края на договарянията.

Постигнатото съглашение е резултат от пробива на българските евродепутати по време на пленарната сесия на Европарламента в Страсбург през октомври. Тогава българската делегация от едвам 17 евродепутата съумя да притегли поддръжката на над 300 свои сътрудници в отбрана на българското розово масло.

Преговарящите в тристранните срещи сред Европарламента, Комисията и Съвета се договориха, че за всяко вещество, които съдържа повече от една съставна част, е нужна спомагателна оценка за установяване на неговия клас на заплаха. За задачата ще се проучват както съставките му по настрана, по този начин и самото вещество в целокупност. Веществата, извлечени от растения или елементи на растения (в това число и етеричните масла, в това число маслото от роза и от лавандула), са освободени от този разбор. Предстои на Европейската комисията да бъде предоставено да показа теоретичен отчет за класификацията на етеричните масла от растителен генезис, на база на който, в случай че е належащо, да бъде инициирана законодателна процедура в период до пет години след влизането в действие на новите правила.

Основният докладчик по Регламента CLP Мария Спираки (ЕНП, Гърция) разяснява, че с постигнатото краткотрайно съглашение и предоставената опция за изключение от разпоредбите “ние поддържаме селското стопанство и МСП и подсигуряваме устойчивостта и конкурентоспособността на бранша на етеричните масла, като в това време предоставяме съответен интервал на промишлеността да се приспособява към новите условия. “

Как се стигна до тук:

Европейската комисия разгласява предлагането за промени на регламента CLP в края на 2022 година Няколко месеца по-късно кметът на Казанлък Галина Стоянова сигнализира, че Европейски Съюз заплашва бъдещето на българското розово масло и прикани страната да се застъпи за розопроизводителите.

Желанието на Европейската комисия да промени метода на етикетиране на етеричните масла провокира мощни терзания у българските производители, преработватели и търговци на масло от роза и лавандула заради евентуалното условие продукцията им да бъде избрана като рискова за здравето и това да повлияе отрицателно на производството и на пазара на етерични масла.

В началото на март 2023 по покана на Андрей Новаков в Европарламента в Брюксел дойдоха кметът на Казанлък Галина Стоянова, някогашният аграрни министър Десислава Танева и някогашният изпълнителен шеф на Държавен фонд „ Земеделие “ Васил Грудев. Те организираха среща с докладчика по Регламента Мария Спираки и с тогавашния български еврокомисар Мария Габриел.

През месец май всички български евродепутати се сплотиха в обща позиция за отбрана на българското розово масло и внесоха искане в Регламента CLP да бъдат изтрити всички текстове, които преглеждат етеричните масла като химична примес. Искането за изменение беше подкрепено от депутати от пет европейски страни: Франция, Испания, Италия, Румъния и Хърватия.

По същото време в България дойде главният докладчик Мария Спираки, която с Андрей Новаков организира редица работни срещи а рамките на годишната среща на Международната парфюмерийна асоциация (IFRA) и Българската национална асоциация за етерични масла, парфюмерия и козметика.

През септември по самодейност на Андрей Новаков в Европейския парламент в Брюксел беше конфигурирана имитация на обичайната българска апаратура за дестилиране на розово масло. Инициативата имаше за цел да подчертае безвредния развой на произвеждане на масло от българска маслодайна роза, неговия чист генезис и благотворно въздействие. Инициативата притегли вниманието на стотици евродепутати и представители на европейската администрация.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР