Държавна агенция Държавен резерв и военновремени запаси“, която провежда търгове

...
Държавна агенция Държавен резерв и военновремени запаси“, която провежда търгове
Коментари Харесай

Почти една пета от работните места в Държавния резерв са незаети

Държавна организация „ Държавен запас и военновремени ресурси “, която организира търгове за стотици милиони за горива и съхранява запаси от всевъзможни сериозни артикули, се оказа неатрактивно място за работа. 97 от общо 512 щата се оказаха незаети. Над половината ще бъдат съкратени, а освободените пари ще отидат за нарастване на заплати.

Това излиза наяве от оповестено за публично разискване изменение в устройствения устав на държавната организация. В претекстовете към промените се твърди, че ще бъдат съкращавани единствено незаети щатове. Промяната идва на фона на подхванати навсякъде смени по разнообразни държавни структури и компании.

Държавният запас е следващият, който се оплаква от ниски заплати, освен това след сякаш осъществено заслужено превъзмогване на съществуващи диспропорции с признато в края на мандата на кабинета Денков разпореждане. От запаса акцентират, че междинната работна брутна заплата при тях е 1575 лева и е близо 35% по-ниска по отношение на междинните заплати за сходни длъжности в държавната администрация.

От запаса не прецизират каква спестовност ще се получи след орязването на щатовете, само че пресмятат, че ще могат да усилят самостоятелните заплати със 7%. Това е над нарастването, което към този момент бе получено по общия за цялата администрация механизъм за превъзмогване на диспропорции. Държавният запас бе включен в него със сума от 1, 5 млн. лева, като няма изясненост какво нарастване е било реализирано с нея. Според в началото утвърждения бюджет на запаса за 2024 разноските за личен състав следваше да възлизат на 13 млн. лева Не е ясно в какъв брой други структури има огромен дял на незаети щатове, за които обаче се заделя бюджет за заплати. 

Това не е първата конструкция, която получава изключително нарастване, откакто се оказа, че моделът с диспропорциите на кабинета Денков е просто разпределяне на пари на калпак. Както „ Сега “ писа, в допълнение доста нарастване с близо 3 пъти по-висока сума от тази при предходното държавно управление получиха и регионалните администрации.

Не е ясно още какъв брой структури с сякаш преодолени диспропорции ще получат спомагателни средства за заплати. Сред организациите, в които заплатите също би следвало да набъбнат, е и Държавна организация „ Технически интервенции “. С смяна в наредбата за използване на класификатора на длъжностите в администрацията длъжностите в ДАТО се приравнавят на равнищата, които важат за министерствата. Според претекстовете това е целесъобразно предвид на разнородните и съществени задания, изпълнявани от организацията. В претекстовете се твърди, че смяната няма да окаже въздействие върху държавния бюджет.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР