За България членството в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

...
За България членството в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие
Коментари Харесай

Същинската част от разговорите за членството на България в ОИСР тепърва ще започне



„ За България участието в Организацията за икономическо съдействие и развиване е стратегически приоритет, за който има консенсус и цялостна последователност сред институциите “. Това сподели президентът Румен Радев през днешния ден в взаимно изказване с генералния секретар на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) Матиас Корман. Двамата организираха среща директно преди брифинга им.

Срещата сред Радев и Корман е няколко месеца, откакто на 10 юни т.г. страната ни получи признатата от Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз пътна карта за процеса на присъединение на България към Организацията. Това е първата аудиенция на Корман в София.

Матиас Корман е в София за присъединяване в срещата на министрите на външните работи на страните членки на Централноевропейската самодейност (ЦЕИ), която България ръководи тази година и която стартира през днешния ден.

По думите на президента той е благодарим на господин Корман за „ поддръжката и неговия важен принос за отблокиране на процеса на разширение на организацията “.

„ България интензивно сътрудничи с организацията, взе участие в разнообразни начинания и това е ясно доказателство, че ние споделяме полезностите и правилата, към които се крепи общността. Не единствено това, ние упоритостта и готовността да способстваме за намирането решения по значими тематики от световния дневен ред “, сподели още Радев.

„ В днешната комплицирана геополитическа обстановка, предизвикана от войната на Русия против Украйна, е извънредно значимо да имаме мощна общественост от страни, които отстояват многостранната дипломация “, добави той.

Президентът уточни и за какво е значимо България да стане част от Организацията за икономическо сътрудничество и раз: „ Това не е просто да бъдем част от клуба на богатите и развити страни. Най-важното е, че процесът на участие ще ни разреши да изпълним нужните промени, с които да модернизираме страната, да ускорим икономическия напредък, да сътворяваме нови работни места, да имаме упоритост за по-високи стандарти “.

Радев пък поздрави служебното държавно управление, че „ наред с преодоляването на доста рецесии “, се е погрижило България да не „ остава в периферията на Европа “.

По думите му същинската част от диалозите за нашето участие занапред ще стартира.

Матиас Корман благодари за топлото посрещане в София. „ Организацията за икономическо сътрудничество и раз има дълги и положителни връзки с България. България работи от няколко години за равнене към стандартите в Организацията за икономическо сътрудничество и раз и продължава да усилва своето присъединяване в органите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, което оценяваме високо. В момента сме в развой на преход към последващо ниво, надявайки се, че България ще причисли като член на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Гледаме на това като положителен опит към смяната. Разбира се, има доста неща, които са на дневен ред. Може да се възползваме оптимално от препоръките един към различен “, сподели той.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР