За автоматизацията на работата вече се говори все по-често, но

...
За автоматизацията на работата вече се говори все по-често, но
Коментари Харесай

Как автоматизацията освобождава 2 от 5 работни дни на служителите

За автоматизацията на работата към този момент се приказва все по-често, само че постоянно в бъдещe време. Но тя в действителност от дълго време е тук и комплицираните системи с изкуствен интелект вършат работата ни по-лесна и по-важното, вършат нас по-продуктивни.

Как се случва това и правилен ли е митът, че роботите ще доведат до загуба на работни места? Говорим с Пол Харди, шеф " Иновации " за ЕМЕА на ServiceNow. Калифорнийската компания предлага на своите 5 000 клиента новаторска платформа, която отключва капацитета на компаниите и им оказва помощ да се приспособяват надалеч по-бързо към измененията в бизнеса. Пол Харди е в България по покана на ITCE - единственият формален сътрудник на ServiceNow за страната ни.

Какво в действителност е ServiceNow?

ServiceNow е учредена през 2004 година от Фред Лъди с главната цел да помогне на чиновниците да подобрят своята работливост. " Именно това бе главната цел и мотор на измисленото и построеното от него ", споделя Харди пред Money.bg. 14 години по-късно тази платформа дава скъпи благоприятни условия на фирмите в необятен набор от браншове, като им оказва помощ да ръководят по-добре процесите в осведомителните технологии, сигурността, човешките запаси и обслужването на клиенти. Показателно за триумфа на концепцията е полученото първо място в класацията на влиятелното бизнес издание Forbes за " Най-иновативни компании " - ServiceNow е сложена преди компании като Amazon, Tesla и доста други, показва той.

Платформата е в " облака ". Сама по себе си тя предлага съществени благоприятни условия като принадлежности за утвърждение, работни потоци, вести и портал за услуги. Но се разграничава и с помощта на потреблението на машинно образование и изкуствен интелект, което дава опция на фирмите да излязат " с едни гърди напред " с помощта на прогнозните разбори и отчети. Допълнително върху самата платформа могат да бъдат основани разнообразни приложения и модули, които разрешават на всички отдели в компанията да се възползват от опциите на платформата, акцентира Харди.

" Освен това имаме опцията да автоматизираме доста процеси, които са част от бизнеса от дълго време. Например основаването на сметки или инсталирането на програмен продукт на компютрите на чиновниците - чак до опцията платформата да " приказва " с други услуги и системи и да ги " помоли " да съгласуват или провеждат други услуги във външните платформи ", уточни още той.

Защо е нужна автоматизацията?

Скорошно проучване под името " The State of Work ", извършено от ServiceNow, демонстрира, че 2 дни от 5-дневната работна седмица на всеки чиновник отиват в досадни и рутинни задания. " Най-важното е по какъв начин да помогнем на чиновниците в дадена организация да свършат работата, за която са наети и да оставим машините и технологиите да се оправят с еднообразните, повтарящи се и до някаква степен скучни задания, които се появяват всеки ден ", изясни Харди.

И резултатите измежду 5 000-те клиента са налице: " Виждаме трагично нарастване на продуктивността на чиновниците ". В България, посредством и на ITCE, измежду тях виждаме имена като Raiffeisenbank и ActivTrades, както и компании от индустриалната, софтуерната и фармацевтичната промишлености. В международен мащаб 800 от 2000-те най-големи клиенти употребяват платформата.

" Не предвиждаме, че машините ще заменят хората, а по-скоро, че ще им дадат опция да правят по-добре своята работа. Опитваме се да махнем " шума ", с цел да могат чиновниците да свършат работата, за която са наети ", споделя още Пол Харди.

Той уточни също, че съгласно друго проучване, до 2021 година работата, която чиновниците правят, ще се усили двойно поради спомагателни процеси, които лишават от времето им, само че не им разрешават да разкрият капацитет и да допринесат за развиването на компанията. " Рутинните ежедневни задания обаче могат да бъдат автоматизирани от технологиите и хората да употребяват работното си време за изобретателни задания и решение на ексцентрични провокации ", показва още Харди.

През 2017 година ServiceNow реализира доходи от 1,933 милиарда $. Компанията дава работа на 6000+ души.

Коя е ITCE?

ITCE има над 20 години опит в осъществяването на консултантски услуги, образования и сертификации в региона на ръководството и осведомителните технологии. Компанията дава цялостни решения в региона на Agile, DevOps, Облачни решения, Управление на ИТ услуги, Бизнес Анализ, Управление на Проекти, Управление на ИТ Сигурност и Enterprise Architecture.

ITCE е сътрудник на ServiceNow за 16 страни в Централна и Югоизточна Европа и единственият упълномощен сътрудник в България от 2014г. насам. Компанията развива консултантски услуги за създаване на тактика и максимизиране на изгодите от ServiceNow, внедряване на платформата и даване на упълномощени ServiceNow образования по формалните стратегии и сертификационни пътеки.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР