За активно взаимодействие между областна администрация и РУО – Варна

...
За активно взаимодействие между областна администрация и РУО – Варна
Коментари Харесай

Коментира се възможността във Варна да има Факултет по педагогика

За интензивно взаимоотношение сред регионална администрация и РУО – Варна за осъществяване на държавната просветителна политика на територията на региона се договориха на първата си работна среща регионалния шеф доцент Андрияна Андреева, екипът от двамата заместител регионални шефове и доктор Ирена Радева – шеф на Регионалното ръководство по образованието. Тя срещна ръководителите на регионалната администрация с нуждата от промени в редица наредби, свързани с правата и със отговорностите на настоящите учители, на учениците и на родителите в границите на цялостния учебен развой. Промените са част от стратегическите дейности на МОН за развиването на образованието, образованието и ученето. Стана ясно, че тези промени ще бъдат подложени на разбор и мнения от всички ръководители на Регионални ръководства по образованието в страната и МОН, които ще се съберат в първите дни на м. септември 2023 година на Национално заседание край Варна, а РУО – Варна ще бъде хазаин на събитието.

Д-р Радева срещна екипа на регионалния шеф с най-неотложните задания, свързани с провеждането на държавната просветителна политика. Част от тях са свързани с приложението на промени в Наредба за държавните условия за приемане на студенти във висшите учебни заведения на Република Българи и по-точно с приемане на чужденци за студенти във висшите учебни заведения у нас. Сериозна отговорност пред РУО във Варна има и във връзка със основаване на организация за банкет на близо 2000 деца и възпитаници от Украйна в държавните и в общинските детски градини и учебни заведения в област Варна.

Сред общите ползи и отговорности в областта на образованието, коментирани през днешния ден е и опцията във Варна да има Факултет по педагогика към някое от висшите учебни заведения. Факултетът може да сътвори условия хабилитирани лица да преподават на настоящи учители методики за образования по разнообразни предмети, които се учат в системата на образованието. В сегашния миг, макар голямата нужда от такова профилирано образование това не се случва във Варна, а учителите се изпращат за подготовка в други градове.

В процеса на разискване на общите ползи и отговорности при осъществяване на държавната политика в областта на образованието, възпитанието и социализирането на младежите, през днешния ден регионалният шеф и началникът на РУО - Варна разискаха няколко взаимни начинания и планове. Един от тях е под надпис „ Бъдещето на моя град “, с вързан с план за галерия от рисунки на възпитаници от 12-те общини на Област Варна. Проектът към този момент е дискутиран на работна среща сред регионалния шеф доцент Андреева и Ралица Герасимова – зам. кмет по културните политики в Община Варна. Целта му е освен да предизвика креативните хрумвания и виждане на децата, за селището, в което биха желали да учат, да играят, да живеят, да се забавляват, само че и да се срещнат с работата на институциите на локалната и държавната власт или културни пространства/институти/, където в ще бъдат експонирани техните произведения.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР