На 15 май е Международният ден на семейството. Денят е

...
На 15 май е Международният ден на семейството. Денят е
Коментари Харесай

На 15 май е Международният ден на семейството

На 15 май е Международният ден на фамилията. Денят е основан през 1993 година от Генералната Асамблея на Организация на обединените нации, и отразява смисъла, което интернационалната общественост отдава на фамилиите.

Този ден хвърля светлина върху това по какъв начин обичайните и нетрадиционните фамилии образуват гръбнака на общностите по целия свят. Става въпрос за разбирането и оправянето с икономическите, обществените и демографските провокации, пред които са изправени фамилиите през днешния ден.

Всяка година неповторима тематика се концентрира върху разнообразни аспекти от фамилния живот и проблемите, с които се сблъскват. Те варират от беднотия и бездомност до въздействието на миграцията и смисъла на равенството сред половете в фамилните единици​​​​​.

По създание Международният ден на фамилията е увещание за сериозната роля на фамилиите в оформянето на обществата и поддръжката на хората през целия им живот. Това е апел за деяние, с цел да се подсигурява, че фамилиите по света имат нужната поддръжка, с цел да процъфтяват.

Тема за 2024 година: Семейства и изменението на климата

Изменението на климата оказва негативно влияние върху здравето и благосъстоянието на фамилиите посредством нараснало замърсяване, до момента в който рисковите метеорологични феномени, влошени от изменението на климата, като урагани, суши и наводнения, постоянно водят до наложително разселване и загуба на средства за прехранване за фамилии и обособени лица. Такива събития оказват въздействие върху селскостопанската продуктивност и достъпа до вода, засилвайки глада и уязвимостта. Те предизвикват стопански разстройства в браншове, чувствителни към климатичните въздействия, като селското стопанство и рибарството.

Без фрапантни дейности адаптирането и смекчаването на въздействието от изменението на климата ще стават все по-трудни и скъпи.

Овластяването на фамилиите посредством обучение, смяна на потребителските привички и покровителство е от решаващо значение за смислени и ефикасни дейности в региона на климата. Семействата предават полезности през поколенията, тъй че насаждането на устойчиви привички и климатичната информираност в фамилиите от ранна възраст е значимо. Интегрирането на правилата на кръговата стопанска система в образованието в ранна детска възраст може да помогне за построяването на резистентен стопански модел, учреден на минимизиране на отпадъците и регенериране на естествени запаси. Семействата като консуматори и покровители могат да подтикват прехода към кръгова стопанска система.

Международният ден на фамилията през 2024 година има за цел да увеличи осведомеността за това по какъв начин изменението на климата визира фамилиите и ролята, която фамилиите могат да играят в дейностите, свързани с климата. Чрез фамилни и общностни начинания можем да насърчим дейностите за климата посредством обучение, достъп до информация, образование и присъединяване на общността.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР