За 900 млн. евро Европейската комисия продава половината си офис

...
За 900 млн. евро Европейската комисия продава половината си офис
Коментари Харесай

ЕК разпродава офисите си, повечето еврочиновници ще работят от вкъщи

За 900 млн. евро Европейската комисия продава половината си офис здания в Брюксел. Причината - след пандемията от COVID-19 чиновниците не престават да работят от у дома през по-голямата част от седмицата, което обезсмисля поддържането на големите площи. Общо 23 здания ще бъдат добити от белгийския държавен капиталов фонд, който възнамерява да ги реновира, с цел да бъдат по-устойчиви.
Идеята е мястото да стане по-приветливо за хората и да се понижи чувството за стерилна атмосфера. Сделката е значима стъпка в проекта на Белгия да преустрои региона в квартал с офиси, жилища, повече зелени площи и пространство за интензивно придвижване. В свое изказване Европейска комисия, която се управлява от Урсула фон дер Лайен, изяснява, че това ще направи известния европейски квартал по-видим в културния, институционалния и жилищния пейзаж на белгийската столица. Според насоките, въведени през 2021 година поради Коронавирус, жителите на Европейски Съюз имат право на 20% работа от у дома, а сред 20% и 60% от отдалечения труд може да бъде контрактуван с директния началник. Тези, които желаят още повече хоум офис, могат да получат позволение, когато е в полза на службата.
По време на пандемията европейският комисар по бюджета Йоханес Хан разказа отдалечената работа на чиновниците на Европейска комисия през по-голямата част от седмицата като “новата норма ”. Във вторник той съобщи, че продажбата на постройките на белгийския върховен фонд ще понижи отпечатъка на офисите на Европейска комисия върху Брюксел.
“Продажбата ще ни помогне да реализираме задачите си да понижим броя на постройките с 50% и нашата повърхност - с 25% ”, сподели още Хан. Сделката за 900 млн. евро ще понижи общото офис пространство на Европейска комисия от 780 хиляди на 580 хиляди кв. метра, като обаче резервира по-просторните си офис здания. В оставащите площи ще се обитават 32 хиляди чиновници.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР