За 6 часа народните представители приеха на второ четене промените

...
За 6 часа народните представители приеха на второ четене промените
Коментари Харесай

Чужденци с български паспорт стават министри

За 6 часа народните представители одобриха на второ четене измененията в Конституцията
“Възраждане ” и Има Такъв Народ напуснаха залата

Българска социалистическа партия: Отваря се дупка в националната сигурност 

За народни представители и министри могат да бъдат избирани лица, които имат и двойно поданство. Това одобриха 163 депутати от ППДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи по време на гласоподаване на второ четене на измененията в конституцията. Дебатите по поправките на главния закон продължиха шест часа.

Една от най-спорните ремонти гласи, че за депутат може да бъде определен български жител, който има и друго поданство, когато е живял последните осемнадесет месеца в страната.

Депутатите одобриха на второ четене и промени, които разрешават и на министри да имат двойно поданство, като за министрите обаче няма условие за уседналост, както се планува за депутатите.

Обща тъжба до Конституционния съд за измененията в конституцията споделиха, че ще внесат опозиционните партии в Народното събрание. Заседанието стартира със кавги, а водачът на “Възраждане ” Костадин Костадинов съобщи, че Конституционният съд е останал последната непокътната институция в страната, отвън всевъзможни непознати било вътрешни, било външни олигархични въздействия.

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ съобщи, че опозицията не може да направи повече от това да бойкотира и да не взе участие в гласуването на конституционните промени. “Наблюдавате алчна за власт сбирщина, която стои вътре и гласоподава каквото си желае. Това е истината ”, разгласи Йорданов. Председателят на Народно събрание Росен Желязков му наложи две санкции - забележка и неодобрение.

Депутатите от “Възраждане ” и “Има подобен народ ” напуснаха пленарната зала в символ на противоречие с предлаганите промени. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова сподели, че парламент с 8% доверие няма право да прави конституционни промени, само че разгласи, че Българска социалистическа партия ще взе участие в полемиката и ще гласоподава срещу всички оферти, тъй като партията є била единствената съпротива и опция на сглобката и на нейните дейности.

До през вчерашния ден в признатата на 12 юли 1991 година конституция пишеше, че единствено български жители могат да бъдат избирани за народни представители.

Антоанета Цонева от ППДБ съобщи, че с позволяването на двойно поданство е един от методите за основаване на дълбока институционална връзка сред страната майка и диаспората. Според Цонева България е единствената от всички страни членки на Съвета на Европа, която не разрешава жител с двойно поданство да се кандидатира за депутат.

Срещу тези хрумвания се изрекоха от Българска социалистическа партия. Според заместник-председателя на Народното събрание Кристиян Вигенин било по-добре да се вкара експлицитен текст, който да гласи, че лицето би трябвало да е било изначало български жител, т. е. да е бил родено в България. Той прикани болшинството да се откаже от тази концепция. Съпартийката му Мая Димитрова прикани депутатите да помислят добре преди да гласоподават смяната и напомни, че сегашната Конституция на България категорично не разрешава двойното поданство за висши обществени длъжности за отбрана на националния суверенитет. А Атанас Зафиров предизвести, че с сходен текст се отваря “дупка в националната сигурност ”, тъй като българи с двойно поданство ще могат да стават даже и министри на защитата и на външните и вътрешните работи.

Съпредседателят на ППДБ Атанас Атанасов разгласи, че едно от най-големите постижения на българската държавност е, че хората могат да пътуват свободно в чужбина и да живеят, работят и основават фамилии на открито. Атанасов съобщи, че Българска социалистическа партия не би следвало да подлагат на критика предлагането, откакто министър председателите от Българска социалистическа партия Сергей Станишев и Андрей Луканов са били руски жители.

Бе признат експлицитен текст, че президентът не може да бъде с двойно поданство.

Другият съпредседател на ППДБ Христо Иванов пък изясни, че до този миг политиката на страната за привличане на българи, живеещи отвън България, е било с апели. Според него би трябвало да се откри различен метод, с цел да бъдат привлечени назад те. Според Иванов ще се основат спомагателни условия за това по какъв начин лицата с двойно поданство ще поставят клетва. „ Това е хубава тематика, само че дано тези въпроси ги решаваме в допълнение, а не да ги използваме като мотив за това да не подадем ръка на тези два милиона души, които живеят отвън България, ще продължат да живеят, само че те са българи ”, съобщи още Христо Иванов.
Мандатът на основния прокурор е 5 години, на шефовете на Върховен касационен съд и Върховен административен съд - седем
Висшият правосъден съвет (ВСС) ще бъде разграничен на два обособени съвета - прокурорски и съдийски съвет. Висшият правосъден съвет ще се състои от 15 членове и ще включва ръководителите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС), осем членове, избирани директно от съдиите, и петима от Народното събрание. Висшият прокурорски съвет ще се състои от 10 членове, включително основният прокурор и шефът на Върховен касационен съд, двама, избирани директно от прокурорите, един - от следователите и петима - от Народното събрание. Мандатите и на двата съвета ще са от по 4 години. Сегашният състав на Висш съдебен съвет ще продължи да работи най-малко още 9 месеца, макар че е с изминал мандат. Мандатът на основния прокурор става 5 години, а на ръководителите на висшите съдилища - седем.

Главният прокурор ще се избира от Висшия прокурорски съвет без право на преизбиране за период от пет години. Бе признато, че за осъществено закононарушение от общ темперамент основният прокурор ще може да бъде разследван.

Председателите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд ще се назначават от президента по предложение на Висш съдебен съвет за период от седем години, ще имат право на още един мандат. Президентът няма да може да откаже назначението и освобождението при наново направено предложение.

Върховната касационна прокуратура (ВКП) и Върховната административна прокуратура (ВАП) се закриват и на тяхно място ще има единствено Върховна прокуратура.

Третото и финално четене на измененията в Основния закон следва да бъдат гледани през днешния ден, 20 декември, а Бюджет 2024 - в четвъртък и петък - 21 и 22 декември.

Служебното държавно управление - под надзор на парламента 
Въведоха непрекъсваемост на законодателната власт


Депутатите от “Възраждане ” и Има Такъв Народ напуснаха пленарна зала преди дебатите.

Народното събрание да не се разпуска, когато предстоят избори и страната се ръководи от служебно държавно управление, реши болшинството. Избори за нов парламент ще се създават не по-късно от един месец преди приключване на периода на пълномощията на настоящото Народно заседание. Едва когато новите депутати положат клетвата, ще се счита, че са прекъснати пълномощията на предходното Народно събрание. Така се вкарва непрекъсваемост на законодателната власт.

Президентът ще има по-малко варианти за длъжностен министър председател. В последния миг от кръга на лицата за длъжностен министър-председател бе изваден шефът на Върховния касационен съд. Според поправката след съвещания с парламентарните групи президентът може да назначи длъжностен министър председател, избирайки сред ръководителя на Народно събрание, шефа или подуправителя на Българска народна банка, ръководителя или зам.-председателя на Сметната палата, омбудсмана или негов заместител. “Ограничаването на кръга на лицата, които могат да станат длъжностен министър председател, лимитира опцията да бъде заловен някой от улицата. Това е задоволително необятен кръг от лица ”, разяснява Христо Иванов от ПП-ДБ. Той разяснява, че сега Конституцията разрешава да се сътвори президентски режим на ръководство, а това не е била задачата на Великото Народно заседание. Иванов напомни, че на съвещания при президента Радев за сформиране на държавно управление президентът се е стремял само да стане по този начин, че той да си назначи длъжностен кабинет. Съпредседателят на ППДБ съобщи още, че в листата с евентуални министър председатели са висши държавни длъжности, които са получили доверие от Народното събрание. По думите на Иванов “това е конституционно обвързване и като заемаш някоя от изброените длъжности да съзнаваш, че това може да ескалира до публичния дълг да станеш длъжностен министър-председател ”.

Ако всички от изброените откажат да заемат тази служба и президентът не може да назначи длъжностен кабинет, подобен ще бъде избиран от Народното събрание. Предвижда се още, че спомагателни пълномощия на служебното държавно управление може да бъдат налагани с обособен закон.

За първи път има опция за атакуване на назначенията в Конституционен съд
Парламентът избира регулатори с 2/3 болшинство
Народното събрание ще избира регулаторните органи или парламентарните квоти в тях с болшинство от 2/3, гласоподаваха депутатите.

Създадена бе нова наредба в Конституцията - член 91б, която планува:

„ (1) Народното събрание съблюдава правилата на неприкритост, бистрота, гласност и аргументираност при избора на членове на органи, които напълно или отчасти се избират от него, с цел да подсигурява тяхната самостоятелност.

(2) Решенията за избор се одобряват с болшинство две трети от всички народни представители, когато това е планувано със закон. ”

„ През Конституцията регулирате разпределението на властови позиции в регулаторните органи. Думата самостоятелни може да изчезне. Спорни са и условията като това за рационален период за внасяне на оферти. Колко е този период съгласно сглобката ”, попита Корнелия Нинова.

“С Конституцията си връзваме ръцете да създадем това, в което ни подозирате. А когато не са спазени тези правила, ви даваме инструмент да се обърнете към Конституционен съд. Това е политика на самоограничаване на ръководещото болшинство ”, отговори на Нинова Христо Иванов.
Доц. доктор Борислав Цеков, конституционалист, пред “Труд news ”: Пробиха страната за непознати ползи


Във време на яростно геополитическо опълчване, когато сериозните страни и виновните национални елити се стремят да укрепват държавния суверенитет, компрадорската партийна върхушка у нас отвори публично висшите етажи на властта за външни ползи.

Въвеждането на опция лица, които са се клели в преданост към други страни, да бъдат депутати и министри в България, е най-тежкия удар, който е получавала българската страна след демократичните промени от становище на конституционната отбрана на държавния суверенитет. Двойното поданство е правна опция за всеки човек. Но висшите етажи на ръководството на страната са нещо напълно друго - изисква се безусловна преданост към българската страна и към никоя друга.

Вместо да градим мощна България като част от Свободния свят, със мощни институции и надеждно предпазен суверенитет, компрадорското мислене на ръководещите партийни функционери ни тласка към това да бъдем марионетна територия, която ще се ръководи извън посредством рекрутирани от световния хайлайф и от външни ползи двойни жители, които ще идват у нас отдалече и за малко, а откакто изпълнят поставените им извън задания, ще напущат България и ще се прибират в метрополията, от която са пратени. Днес, тази корекция в Конституцията минава като че ли неусетно, по нея се разсъждава незадълбочено и безгрижно. Но последствията ще бъдат тежки. Службите за сигурност ще рапортуват класифицирана информация на министри, които са в правно-политическа връзка с друга страна. Това е срам! В историята този срам ще бъде записан с трите имена и ЕГН-тата на депутатите, които гласоподаваха “за ”.
Наталия Киселова, доцент по конституционно право в СУ, пред “Труд news ”: Въвеждането на 2/3 квалифицирано болшинство ще утежни процедурите по желание


С признатите на второ гласоподаване промени в Конституцията се сътвори нова наредба - член 91б. Правилата се отнасят до органи, които Народното събрание образува напълно или отчасти (чл. 84, т. 8 - избира и освобождава ръководителите на Българската национална банка и на други институции, избрани със закон). Новата наредба (чл. 91б, алинея 1) ще задължава Народното събрание да съблюдава правилата на неприкритост, бистрота, гласност и аргументираност при избора на членове на тези държавни органи. Целта на извеждането на тези правила, въз основа на които ще работи Народното събрание при конституирането на държавните органи, е да се подсигурява независимостта на тези органи посредством техните членове.

Предлаганата втора алинея на член 91б планува, че решенията [на Народното събрание] за избор [на членове на органи, които напълно или отчасти се избират от него] се одобряват с болшинство две трети от всички народни представители, когато това е планувано със закон. Възниква напрежение с член 81, алинея 2 от Конституцията, в който е планувано, че Народното събрание приема законите и другите актове с болшинство повече от половината от присъстващите народни представители, с изключение на когато Конституцията, а не закон, изисква друго болшинство.

Проблемите при използването на новата наредба на член 91б ще е както на полето на Конституцията, по този начин и на политиката. Защото въвеждането на 2/3 квалифицирано болшинство ще утежни / усложни / блокира процедурите за избор освен на Висш правосъден съвет, Висш прокурорски съвет, Инспекторат към Висш съдебен съвет, само че и на: Българска народна банка, КЕВР, Комисия за защита на конкуренцията, КЗЛД, КЗДискр., Комисия за обществен контрол над записаните инспектори, Комисия по досиетата, Комисията за финансов контрол, Комисията за противопоставяне на корупцията, Комисията за лишаване на нелегално добито имущество, Национален осигурителен институт, НЗОК, Националното бюро за надзор на СРС, Сметна палата и Фискален съвет. Или тихомълком ще не помнят депутатите за тази норма както отпадна сред първо и второ четене 2/3 квалифицирано болшинство за избор на конституционни съдии.
Велислав Величков, “Правосъдие за всеки ”: Парламентът е подложен в ръководещо състояние по отношение на прокурорите


Политическо болшинство посредством парламентарната квота в Прокурорския съвет е неприемливо, тъй като това размества салдото на управляващите и слага Народното събрание в ръководещо състояние по отношение на прокурорите в Прокурорския съвет. Това опонира на най-малко две решения на Конституционния съд, както и на рекомендациите на Венецианската комисия, тъй като има болшинство, което ще се образува по политически метод посредством гласоподаване на партийните групи в Народното събрание. И то ще може, в случай че единно работи, тъй като 6 от 10 са безусловно болшинство, да избира както основния прокурор, по този начин и всички административни ръководители в прокуратурата на всички равнища. Това е неприемливо.

Би трябвало да се търси салдото на 5:5 бройки в двете квоти на Прокурорския съвет, каквото бе предлагането на “Правосъдие за всеки ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР