От 17 до 19 май сърцето на България отново ще

...
От 17 до 19 май сърцето на България отново ще
Коментари Харесай

4000 гайдари, певци и танцьори на Народен събор Пловдив


От 17 до 19 май сърцето на България още веднъж ще бие в ритъма на фолклора. Започва 9-тото издание на един от най-големите фестивали в България – „ Народен събор Пловдив “.

Идеята за първото издание на събора е на кмета на Пловдив Костадин Димитров, който тогава беше областен кмет на „ Тракия “, а събитието непроменяемо е в парк Лаута.

Над 4000 гайдари, артисти и танцьори от цялата страна ще ни завладеят с достоверния си дух и заразителна сила в интервала от 17 до 19 май, когато парк „ Лаута “ ще се трансформира в същински парадайс за феновете на достоверните обичаи, завладяващи мелодии и спиращи дъха танци.

В националните веселби ще се включат Николай Славеев, орк. „ Млади тракийци “, групировка „ Наздравица “, отбор „ Тракия “, отбор „ Родопа “, „ Големите гайди “,  ПостАрт с танцова интерпретация на „ Време разделно “, голям брой ансамбли, танцови и певчески сформира, детски градини, учебни заведения и доста други.

Запазената марка на „ Пловдивския събор “ – дълго чаканите огромни хоротеки навън, още веднъж ще бъдат неразделна част от събитието и ще дадат опция на майсторите на националните танци да покажат уменията си през трите дни.

И това не е всичко! Освен богатата стратегия на сцените, фестивалът ще предложи доста други занимания – достоверни майстори-ковачи ще показват пред гостите тайните на ковашкия поминък, учители по национални принадлежности ще предадат опита си на искащите да пробват барабан, гайда, дудук или гъдулка. Хайдушки кътове с демонстрации, голяма алея на занаятите, вкусни български ястия и фермерски артикули ще потопят посетителите в магията на българския фолклор.

За децата са планувани грънчарска работилница, въжен парк, битови детски центрове, и кошара с дребни козички, при които могат да влязат.

Дясната лента на бул. „ Санкт Петербург “ ще бъде свободна за паркиране. Молим водачите да карат с нараснало внимание и съобразена скорост. Ще бъде осъществяван непрекъснат видеоконтрол с камери за скорост.

Събитието се реализира с поддръжката на Община Пловдив е част от Културния календар на града за 2024 година.

„ Народният събор “ се провежда с поддръжката на администрацията на Район „ Тракия “, ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив, Районна работа „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, Оперативна програма „ Чистота “, Оперативна програма „ Градини и паркове “, Оперативна програма „ Организация и надзор на превоза “, „ Общинска защита “ и Доброволно формирование „ Пловдив 112 “.

Повече детайлности ще намерите на страницата на фестивала:

https://www.facebook.com/narodensaborplovdiv
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР