За 22-ра поредна събота – активистите от движението „жълти жилетки“

...
За 22-ра поредна събота – активистите от движението „жълти жилетки“
Коментари Харесай

Нова събота на недоволство на жълтите жилетки

За 22-ра поредна събота – деятелите от придвижването „ жълти жилетки “ излязоха по улиците на Париж и по-големите градове във Франция, оповестяват „ Франс 24 “ и БГНЕС. Исканията на протестиращите не са се трансформирали – оставка за президента Еманюел Макрон и по-добър метод на живот за елементарните жители.

Няколко хиляди стачкуващи се събраха в Тулуза, който се трансформира в „ столицата “ на тазседмичните митинги – първите след влизането в действие в четвъртък на закона за битка с всеобщите вълнения. Съобщава се и за няколко задържани стачкуващи, без да се прецизира техният брой.

Няколко стотин души въпреки всичко се събраха в ранния следобяд и в Париж, където централният бул. „ Шанз Елизе “ продължава да е неразрешен за демонстрации и се следи засилено полицейско наличие. Протестиращи излязоха и по улиците на Марсилия, Гренобъл и Лил.

В обществените медии „ жълтите жилетки “ в Тулуза приканиха да се резервира недоволството против „ Макрон и неговият свят “ и да „ покажем, че всичко просто занапред стартира след резултатите от огромния спор “.

В понеделник министър председателят Едуар Филип показа първичните изводи от огромните, траяли съвсем три месеца обществени съвещания, станали известни като „ Големия спор “. Президентът Еманюел Макрон поде самодейността през януари в отговор на нестихващите митинги на „ жълтите жилетки “ с желанието да „ трансформира насилието в решения “.

Новият закон за битка с всеобщите вълнения, който в началото беше изменен по гледище на Конституционния съвет на страната, преди да влезе в действие беше жигосан и от редица организации, оповестили го за противозаконен и определили го като „ опит, някои хора да си измият лицето по време на демонстрациите “.

Миналата седмица митингите привлякоха 22 300 души по улиците на Франция, сочат данните на вътрешното министерство. Това е най-малкият брой хора от началото на недоволството в средата на ноември мината година.

Очаква се обаче всеобща проява на „ жълтите жилетки “, планувана за 20 април, когато президентът Еманюел Макрон ще показа в тирада заключенията от „ Големия спор “.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР