За 22 години никой не е отправял обвинение, че КЕВР

...
За 22 години никой не е отправял обвинение, че КЕВР
Коментари Харесай

Иван Иванов очаква писмо от ЕК за обвиненията на премиера към КЕВР |

За 22 години никой не е отправял обвиняване, че КЕВР саботира държавното управление. Нещата, които бяха казани, могат да се дължат или на ниско равнище на осведоменост, или на високо равнище на непросветеност в материята. Но това не може да бъде опрощение на българския министър председател – когато не е незапознат, би трябвало да потърси съвет и да бъде по-сдържан в изявленията си...Лозунгът нулева приемливост към корупцията е прекрасен, само че би трябвало и нулева толеранстност към некомпетентността. 

Това съобщи дългогодишният ръководител на КЕВР Иван Иванов по БНР. КЕВР разгласи решението си за нарастване на цената на тока от 1 януари в първия ден от встъпване в служба на новото държавно управление. Цените бяха замразени за три месеца с решение на Народно събрание. 

Обвиненията, които бяха отправени към Комисията, са дотам неоснователни, че в първия миг се стъписах, по тази причина изчаках няколко седмици, преди да отговоря в медиите.... Европейската комисия е осведомена за това от неправителствени организации, свързани с българската енергетика ", сподели още Иванов. 

Той акцентира, че КЕВР действа без значение от изпълнителната власт и изявлението на премиера Петков е в жестоко нарушаване на този принцип на самостоятелност: " Премиерът би трябвало да съблюдава закона и да почита независимостта на регулатора, а не да счита, че КЕВР би трябвало да съгласува авансово решенията си с държавното управление. Това не е правено, откогато аз съм ръководител на КЕВР. Най-голямото достижение на този екип на КЕВР е независимостта, която беше отстоявана през целия този интервал, и която в този момент брутално ръководителите на държавното управление се стремят да смачкат. Очаквам писмо от Европейска комисия, в което те да разясняват тези дейности на премиера и на част от политиците в България, тъй като това е връщане обратно ", съобщи Иванов. 

По думите му " не може министър председателят да декларира, че КЕВР не си прави добре работата ": " Ако има някакви нарушавания в Комисията, министър председателят има опцията да сезира ДАНС и в случай че тя не открие никакви нарушавания, аз съм подготвен като ръководител на КЕВР да заведа дело за клюка ".

" Ние успяхме с чисто регулаторни ограничения, без нито един лев от бюджета, да сведем нарастването на цената на тока от 64% на 11,5%. Обясних на служебния министър председател по какъв начин то може въобще да не се усети, в случай че се понижи Данък добавена стойност от 20 на 10% ", разяснява Иванов. 

Вярвам, че държавното управление ще извърши поръчката да дефинира нов ръководител на КЕВР до края на януари. Но аз останах отпред на комисията след приключването на мандата, тъй като законът ме задължава.  " Нека министър председателят и ръководещите да си изпълнят желанието за нов състав на КЕВР, с цел да схванат, че не КЕВР е причина за проблемите в енергетиката ", безапелационен бе Иван Иванов. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР