Юни е месецът, в който хората с различна сексуална ориентация

...
Юни е месецът, в който хората с различна сексуална ориентация
Коментари Харесай

Прайд месецът започна, какво трябва да знаем

Юни е месецът, в който хората с друга полова ориентировка от целия свят се събират и честват свободата да бъдеш себе си .

Събиранията им се коренят в тежка история на малцинствените групи, които от десетилетия се борят да преодолеят предразсъдъците към тях и да бъдат признати такива, каквито са.
Ще се включите ли в тазгодишния Прайд фест?--> ДаНеНе мога да отговоряРезултати
Първоначалните уредници избраха този месец, с цел да отдадат респект на протеста в Стоунуол, случил се през юни 1969 година в Ню Йорк , който оказа помощ за разпалването на модерното придвижване за правата на общността. Повечето събития на Прайда се организират всяка година през юни, макар че някои градове организират празненствата си през друго време на годината.

Кой чества?

Прайд събията приветстват всеки, който счита, че половата им еднаквост е отвън "мейнстрийма " (преобладаващото усещане и схващане в дадена област или във връзка с съответен обект).

LGBTQ е акроним , който значи лесбийка, гей, бисексуален, транссексуален и куиър. Терминът от време на време се уголемява до LGBTQIA, с цел да включва интерсексуални и асексуални групи. Куиър е общ термин за хора, които не са хетеросексуални, интерсекс се отнася до тези, чийто пол не е ясно дефиниран заради генетични, хормонални или биологични разлики, а асексуални са тези, които не изпитват полово увлечение.

Тези термини могат също по този начин да включват хора, които се трансформират с пола, или такива, чиято полова еднаквост се трансформира с течение на времето или според от обстановката.

Как стартира всичко?

В ранните часове на 28 юни 1969 година полицията нахлу в "Стоунуол " - гей бар в Гринуич Вилидж в Ню Йорк, и стартира да изкарва клиенти на открито. Напрежението бързо ескалира, защото посетителите на бара оказваха опозиция при ареста и възходящата навалица от минувачи хвърляха бутилки и монети по офицерите. След години "тормоз "от управляващите гей общността в Ню Йорк "избухна " в разнообразни квартали, като ескалациите продължиха три дни.

Бунтът се трансформира в катализатор за нововъзникващо придвижване за правата на гейовете , защото бяха образувани организации като Гей Освободителния фронт и Алианса на гей деятелите, моделирани по модел на придвижването за цивилен права и придвижването за правата на дамите. Членовете организираха митинги, срещнаха се с политически водачи и прекъснаха обществени срещи, с цел да държат разнообразни водачи виновни. Година след протестите в Стоунуол се организираха първите в страната гей паради.

През 2016 година регионът към Стоунуол, към момента известно нощно заведение през днешния ден, беше разгласен за народен монумент.

Откъде идва името "Прайд "?

Думата pride на британски език значи горделивост.

Името "Прайд " значително се приписва на Бренда Хауърд, бисексуална активистка от Ню Йорк, наречена „ Майката на гордостта “ , която провежда първия церемониал на гордостта, с цел да означи едногодишната годишнина от въстанието в Стоунуол.

Откъде произлиза флагът на дъгата?

През 1978 година градският надзирател на Сан Франциско Харви Милк – един от първите обществено определени гейове на такава служба в Съединени американски щати поръча на художника и дизайнер Гилбърт Бейкър да направи знаме за идните празненства в града.

Бейкър, деятел за правата на гейовете черпи ентусиазъм от дъгата, за да отрази многото групи в гей общността .

Другите флагове, които общността употребява, съставляват други сексуалности в спектъра като бисексуални, пансексуални и асексуални .
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР